Πολιτική

Ζαγοράκης (ΝΔ) σε Κομισιόν: Να προστατευτούν τα μνημεία του ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία

Ζαγοράκης (ΝΔ) σε Κομισιόν: Να προστατευτούν τα μνημεία του ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία
Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τα μνημεία του ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκονται στην επικράτειά της, σύμφωνα με τον Θ. Ζαγοράκη 
«Την προστασία των θρησκευτικών, αλλά και πολιτιστικών μνημείων του ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία, ζητά με ερώτησή του στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαγοράκης κάνει εκτενή αναφορά στα δεκάδες μνημεία του ποντιακού ελληνισμού, τα οποία κινδυνεύουν από τη φθορά και την εγκατάλειψη, αλλά και από τη συστηματική προσπάθεια των τουρκικών αρχών, για αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού τους χαρακτήρα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, ιστορικοί ναοί ανεκτίμητης θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας, όπως για παράδειγμα, η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, η μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος ή ο άγιος Γεώργιος ο Περιστερεώτας, καθώς και κτίρια των περίφημων ελληνικών σχολείων του Πόντου, όπως αυτά του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντος ή του Φροντιστηρίου της Αργυρουπόλεως, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, τα οποία και πρέπει να διασωθούν με κάθε τρόπο.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά από την Κομισιόν να θέσει το ζήτημα της προστασίας, καταγραφής και διάσωσης των ελληνοχριστιανικών μνημείων του Πόντου κατά την διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ παράλληλα, ζητά την κινητοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Μηχανισμό Προ-ενταξιακής Βοήθειας για την αναστήλωση σημαντικών μνημείων, πάντοτε βάσει της αρχής του σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του κάθε μνημείου.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζαγοράκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τα μνημεία του ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός, ότι μνημεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν ακόμη και στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, είτε έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου είτε έχει επιχειρηθεί η συστηματική αλλοίωση του χαρακτήρα τους.
Η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού, ασκώντας πίεση στις τουρκικές αρχές, αλλά και προσφέροντας χρηματοδότηση για την αναστήλωση των μνημείων αυτών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού με την κατάθεση σχετικών σχεδίων και προτάσεων».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης