Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Κομισιόν-Πολωνίας περί της ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Reuters: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Κομισιόν-Πολωνίας περί της ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η Πολωνία θα μπορούσε ακόμα και να χάσει το δικαίωμα ψήφου της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και μάλλον θα χάσει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Πολωνία αναφορικά με την άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της εξουσίας της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας και να υποχωρήσει στο ζήτημα των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προωθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, οι οποίες θεωρούνται ευρέως - εντός και εκτός Πολωνίας - ότι υποσκάπτουν τη δημοκρατική ισορροπία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 η Κομισιόν προειδοποίησε την ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία, ότι «αν δεν συμμορφωθεί και επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο» μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου, θα της αποστείλει επισήμως τα ευρήματα της πρωτοφανούς έρευνας που διεξάγει για την τάξη του Νόμου στην Πολωνία.
Η Πολωνία ανταπάντησε, ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να προσθέσει, ότι οι δύο πλευρές έχουν καταφέρει να συρρικνώσουν τις διαφορές τους σε ορισμένα από τα ζητήματα που τους χωρίζουν.
Η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν έρχεται μόνον με δικαιώματα, αλλά και με υποχρεώσεις: Η Κομισιόν θα παραδώσει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την Δευτέρα 23/5 στην Πολωνία τα ευρήματα της έρευνάς της, δίδοντάς της δύο εβδομάδες για να απαντήσει σε αυτά, αλλά ταυτόχρονα εργαζόμενη με αυτήν για τη θεραπεία τους. Αν αυτό δεν επιτευχθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», τότε η Κομισιόν μπορεί να θέσει δεσμευτική προθεσμία για αυτό.
Αν ακόμα και τότε η πολωνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, η Πολωνία θα μπορούσε ακόμα και να χάσει το δικαίωμα ψήφου της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και δύσκολα η κατάσταση θα φτάσει μέχρι εκεί.
Περισσότερο πιθανό είναι, οι χώρες της Ε.Ε. να αποφασίσουν την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Πολωνία - ιδίως στο πλαίσιο της παντελούς απουσίας της από την αντιμετώπιση του φλέγοντος προσφυγικού ζητήματος - αν αυτή επιμείνει στο αντι-δημοκρατικό της «αντάρτικο».
Επισημαίνεται, ότι ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είναι Πολωνός και μάλιστα έχει θητεύσει ως - φιλο-Ευρωπαίος - πρωθυπουργός της χώρας του από το 2007 έως το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης