Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε φάση διόρθωσης οι τουρκικές μετοχές, εξαιτίας του νέου γύρου πολιτικής αβεβαιότητας

Bloomberg: Σε φάση διόρθωσης οι τουρκικές μετοχές, εξαιτίας του νέου γύρου πολιτικής αβεβαιότητας
Ο δείκτης του χρηματιστηρίου στην Κωνσταντινούπολη έχει χάσει πάνω από 10% σε σχέση με τα υψηλά του Απριλίου 2016 - Η τουρκική λίρα πέφτει για έβδομη συνεχόμενη ημέρα
Οι τουρκικές μετοχές εισήλθαν σε φάση διόρθωσης και η λίρα κατευθύνεται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρησή της εδώ και ένα χρόνο, έπειτα από την κόντρα για την εξουσία που αφορά τον πρόεδρο της Τουρκίας, Tayip Erdogan, που γκρέμισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index υποχώρησε 1% τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στα χαμηλά 10 εβδομάδων, επεκτείνοντας τις απώλειές του από τη μέγιστη τιμή της bull market πριν από λιγότερο από ένα μήνα, με συνολική υποχώρηση άνω του 10%.
Αυτή η κίνηση πληροί αυτό που οι διαπραγματευτές μετοχών χαρακτηρίζουν διόρθωσης των τιμών των μετοχών, γεγονός που δείχνει πώς ο πολιτικός κίνδυνος που έχει ανακάμψει στη χώρα ανατρέπει μερικές από τις ασφαλέστερες αποδόσεις στον κόσμο φέτος.



Οι τουρκικές μετοχές έχουν χάσει 10% τις τελευταίες 12 ημέρες διαπραγμάτευσης, καθώς το ρήγμα μεταξύ του Erdogan και του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας και την προσπάθεια του προέδρου να συγκεντρώσει τις εκτελεστικές εξουσίες κορυφώθηκε με την παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού.
Η αναχώρησή του θα σηματοδοτούσε τη διάλυση της ομάδας Erdogan που πιστώνεται την ταχεία ανάπτυξη της Τουρκίας κατά την τελευταία δεκαετία.
Η κερδοσκοπία περιμένει περαιτέρω αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαΐου.
«Οι επενδυτές είναι νευρικοί σχετικά με την πιθανή αντικατάσταση του επικεφαλής της οικονομίας Mehmet Simsek και τον κίνδυνο χαλάρωσης όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Davutoglu στις αρχές του έτους», λέει ο διευθυντής θεσμικών πωλήσεων μετοχών στην Deniz Yatirim Menkul Kiymetler στην Κωνσταντινούπολη, Gulsen Ayaz.
Οι επενδυτές μετοχών απέσυραν σχεδόν 300 εκατ. δολ. την εβδομάδα έως τις 6 Μαΐου, τα περισσότερα από τις 22 Ιανουαρίου.
Ο δείκτης Borsa Istanbul Index, ο οποίος υποχώρησε κάτω του μέσου όρου 100 ημερών για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, οδεύει για την πρώτη μηνιαία απώλεια εντός του έτους.
Οι μεγαλύτερες τράπεζας της χώρας βάσει κεφαλαιοποίησης, Turkiye Garanti Bankasi και Akbank, συνέβαλαν τα μέγιστα στην πτώση της Δευτέρας.
Η λίρα, το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών αυτόν το μήνα, αποδυναμώθηκε για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης