Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Investment Advisory: Η στασιμότητα της οικονομίας ίσως είναι ο καλύτερος λόγος για να αγοράσετε μετοχές

S&P Investment Advisory: Η στασιμότητα της οικονομίας ίσως είναι ο καλύτερος λόγος για να αγοράσετε μετοχές
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές συνωστίζονται στα ασφαλή καταφύγια
Οι μετοχές γενικώς χαίρονται με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά μια τάση που προκύπτει από τη στασιμότητα και τις πενιχρές προοπτικές ανάπτυξης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ υποστηρικτική των μετοχών.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο υποχωρούν όλο το χρόνο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου που έληξε το 2015 να είναι σχεδόν 2,3% και πλέον να βρίσκονται στο 1,75% σήμερα.
Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση της αντίληψης για τη δύναμη της οικονομίας και του αναμενόμενου πληθωρισμού, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς βλέπουν ότι η παγκόσμια αγορά παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην υποχώρηση των αποδόσεων.
«Στην πραγματικότητα το θέμα είναι τα προγράμματα αγοράς ομολόγων στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, τα αρνητικά επιτόκια που βλέπουμε κάνουν τα υπόλοιπα ομόλογα του κόσμου να φαίνονται τόσο μη ελκυστικά, και ως εκ τούτου οι άνθρωποι συσσωρεύονται στα αμερικανικά ομόλογα και πιέζουν τις αποδόσεις προς τα κάτω», σημείωσε η Erin Gibbs της S&P Investment Advisory την Παρασκευή 13 Μαΐου στο CNBC.
Και για να μιλήσει για τη ζήτηση ομολόγων με ψυχολογικούς όρους, μπορεί να περιγραφεί ως μια αναζήτηση για ασφάλεια εν μέσω ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.
«Υπάρχει έλλειψη ασφαλών περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο», είπε η Gina Sanchez της Chantico Global επίσης την Παρασκευή.
«Το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ένα τέτοιο καταφύγιο και πιστεύω ότι η ανάγκη να αγοράσει κανείς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Αλλά ακριβώς όπως ο (παράλογος) φόβος γεννάει συχνά την ευκαιρία, αυτή η βουτιά στα ομόλογα καθιστά τη χρηματιστηριακή αγορά μια πιο ελκυστική προοπτική.
Στην τελική, η μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι σήμερα υψηλότερη από εκείνη του 10ετούς ομολόγου, μια σπάνια περίπτωση.
Ενώ τα μερίσματα είναι απίθανο να διατηρηθούν στην περίπτωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου, ένα σχετικά πλούσιο μέρισμα δίνει εν μέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τις μετοχές.
Δηλαδή, αν κάποιος νομίζει ότι οι μετοχές θα είναι σε θέση να δείξουν ακόμα και μια μικρή αύξηση του κεφαλαίου που έχουν παράσχει κατά το παρελθόν, το να επιλέξει τις μετοχές έναντι των ομολόγων γίνεται μια εύκολη απόφαση.
«Καθώς οι αποδόσεις υποχωρούν, οι άνθρωποι θα επενδύουν και σε αμερικανικές μετοχές, επειδή πρόκειται να είναι μια άλλη ελκυστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», λέει η Gibbs, προσθέτοντας ότι «αυτό ήδη έχει καταστήσει τις αποτιμήσεις υψηλές εδώ και καιρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης