Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φωτιές» ανάβει το άδειο κτίριο του Κεράνη - Το δημόσιο το αγόρασε για 35 εκατ. και πληρώνει ενοίκιο 2,6 εκατ. το χρόνο

«Φωτιές» ανάβει το άδειο κτίριο του Κεράνη - Το δημόσιο το αγόρασε για 35 εκατ. και πληρώνει ενοίκιο 2,6 εκατ. το χρόνο
Το bankingnews επιβεβαιώθηκε μέσα σε 24 ώρες - Η απάντηση της ΓΓΔΕ
Το κτίριο του Κεράνη πιθανόν να αναδεχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΊΖΑ καθώς μέσα απ’ αυτό θα αποδειχθεί η βούληση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αν πράγματι επιθυμεί στην πράξη το κράτος να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα όπως είναι τα ενοίκια που καταβάλλονται για τη στέγαση των υπηρεσιών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ανέλαβε να σηκώσει τα βάρος της αξιοποίησης του κτιρίου, το οποίο από το 1998 έχει περιέλθει στο κράτος αλλά παραμένει άδειο ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει 221.000 ευρώ το μήνα για ένα άδειο κτίριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Τρύφων Αλεξιάδης χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε το κτίριο στους δημοσιογράφους.
Ανέφερε ότι η πολιτική βούληση είναι ο περιορισμός των δαπανών και δεν είναι λογικό να πληρώνουμε για ένα κτίριο που μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες του Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα για ενοίκια ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις πάρκινγκ.
Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβέρνησης γιατί δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο κτίριο και άλλες δυνατότητες μείωσης των δημοσίων δαπανών μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου την ώρα που επέλεγαν να μειώνουν δαπάνες με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Το bankingnews επιβεβαιώθηκε μέσα σε 24 ώρες - Η απάντηση της ΓΓΔΕ
Το bankingnews στην προσπάθεια του για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών ανήρτησε την Κυριακή 15 Μαΐου θέμα με τίτλο «ο τεχνοκράτης Γιώργος Πιτσιλής γενικός γραμματέας της ΓΓΔΕ σκέπτεται ως πολιτικός - Πώς προσπαθεί να αποφύγει το σκόπελο του κτιρίου Κεράνης».
Ο τεχνοκράτης γενικός γραμματέας ενοχλημένος από το δημοσίευμα έστειλε ανακοίνωση στο bankingnews η οποία αναρτήθηκε.
Ο κ. Πιτσιλής στην ουσία επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ καθώς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά χωρίς να έχει υπολογιστεί επακριβώς τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση σε όρους αποδοτικότητας της εργασίας τους και τυχόν ανατροπών στην προσωπική τους ζωή».
Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα, έκανε ο κ. Πιτσιλής στα προβλήματα μεταφοράς των εργαζομένων από το κέντρο της Αθήνας στη Λεωφόρο Θηβών αλλά και σε όρους εξυπηρέτησης των φορολογούμενων που επισκέπτονται τις υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι στην απάντηση που έστειλε η ΓΓΔΕ στο bankingnews ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή για το κτιριακό ζήτημα, που έχει συσταθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αποφάνθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση, στις 10 Μαρτίου, κατά της μεταφοράς υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. στο κτίριο του Κεράνη, με ψήφους 6-5.
Προσθέτει όμως ότι 60 μέρες μετά, τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης δεν έχουν δοθεί στα μέλη της Επιτροπής.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει ζητήσει εγγράφως συγκεκριμένα στοιχεία, που να δικαιολογούν τη μετακίνηση στο κτίριο του Κεράνη, και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πήγε ποτέ στο κτίριο του Κεράνη
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την μετεγκατάσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτίριο του Κεράνη στις αρχές του 2000, το οποίο να σημειωθεί αποκτήθηκε επι υπουργίας Κώστα Λαλιώτη.
Οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην υποβαθμισμένη περιοχή του Ρέντη κοντά στα γεωγραφικά όρια της Νίκαιας, προβάλλοντας λόγους ακαταλληλότητας του κτιρίου ενώ η ουσία του θέματος ήταν το κτίριο ήταν στη λεωφόρο Θηβών 196 με την πρόσβαση των εργαζομένων να θεωρείται ουσιαστικά δύσκολη λόγω του συγκοινωνιακού δικτύου.
Ο σύλλογος εργαζομένων στις ΔΟΥ των νομών Αττικής και Κυκλάδων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι φιέστες δεν μπορούν να κρύψουν την οσμή του σκανδάλου καθώς διεξάγεται δικαστική έρευνα για την πώληση των ακινήτων του Δημοσίου ένα εκ των οποίων είναι το κτίριο Κεράνης».

Ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Τρύφων Αλεξιάδη
• Βασικός στόχος η εξοικονόμηση δαπανών, από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου ή από άλλα κτίρια, με πρόγραμμα και σχεδιασμό.
• Θα μεταφερθούν εδώ υπηρεσίες από κτίρια που τώρα πληρώνουμε μεγάλα ενοίκια. Από σχετική έρευνα προέκυψε ενδεικτικά ότι:
-7 κτίρια που μισθώνουμε τώρα (για φορολογικές υπηρεσίες) και έχουν 1.027 εργαζόμενους, έχουν εμβαδό συνολικά 22.534 τ.μ., 215 θέσεις στάθμευσης και κοστίζουν μηνιαία 232.119 ευρώ.
-Το κτίριο έχει 2.300 θέσεις εργασίας, συνολικό εμβαδό 42.300 τ.μ., 506 θέσεις στάθμευσης και κοστίζει μηνιαία 221.000 ευρώ.
• Ανάλογη έρευνα και σχεδιασμός γίνεται σε όλη τη χώρα, για την εξοικονόμηση ενοικίων και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.
• Είναι μία απόδειξη, του τι σημαίνει για την Κυβέρνηση η εξοικονόμηση δαπανών, από τομείς που αυτό μπορεί να γίνει. Και είναι μια ερώτηση για τους προκατόχους στο Υπουργείο, που επέλεξαν απολύσεις υπαλλήλων, καταργήσεις υπηρεσιών κλπ. αντί για την αυτονόητη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Το ιστορικό του κτιρίου Κεράνη
-Αγοράστηκε το 1998 από το Ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
-Το 2014 (23.5.14) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με την μέθοδο του sale & lease back με δυνατότητα επανάκτησης μετά από είκοσι έτη.
- Το κτίριο από το 2005 μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση.
Το Ελληνικό Δημόσιο (σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014) υποχρεούται να καταβάλλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000 €/μήνα (2.652.000 €/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης.
Το συγκεκριμένο κτίριο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο έναντι 10,6 δισ. δραχμών (περίπου 35 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Πανγαία, με σύμβαση Sale and lease back για είκοσι χρόνια.
Επειδή στο μεταξύ δεν προέκυψε ενοικιαστής, το δημόσιο συνεχίζει να καταβάλλει στην Εθνική Πανγαία 221.000 ευρώ το μήνα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης