Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών ικανοποίησε από ΑΠΕ (45,5 GW) η Γερμανία την Κυριακή 15/5

Bloomberg: Το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών ικανοποίησε από ΑΠΕ (45,5 GW) η Γερμανία την Κυριακή 15/5
Η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ασκεί ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης - Αρνητικές τιμές ενέργειας
Το αξιοζήλευτο επίτευγμα της ικανοποίησης του συνόλου των ενεργειακών της αναγκών αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) - αιολική και ηλιακή - πέτυχε η Γερμανία χθες Κυριακή στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, μια μεγάλη επιτυχία για τη γερμανική πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής μέσω ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, την Κυριακή η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στη Γερμανία ανήλθε σε 45,5 GW, με τη ζήτηση να βρίσκεται στα 45,8 GW.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές ανά μονάδα ενέργειας έγιναν αρνητικές κατά τη διάρκεια πολλών 15λεπτων περιόδων - μέχρι και σε -50 ευρώ ανά MWh - σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot.
Πολλές χώρες της Ευρώπης ενισχύουν τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουν, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και να αυξήσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2015 τα αιολικά πάρκα της Δανίας παρήγαγαν το 140% της ζήτησης ενέργειας στη χώρα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται δραματικά η δυναμικότητα των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα, λόγω της αυξανόμενης συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ που δημιουργείται στην Ευρώπη, που οι ειδικοί εξετάζουν μεθόδους είτε μείωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού, είτε βελτίωσης της διασύνδεσης των εθνικών δικτύων ηλεκτροδότησης, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.
Όπως γράφει το Bloomberg, η Γερμανία καταφέρνει να επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ λόγω της ισχυρής της εξαγωγικής δυναμικότητας ηλεκτρισμού, διατηρώντας πάντα σε λειτουργία και συμβατικά εργοστάσια ενέργειας ως πλεόνασματικό δυναμικό για λόγους ασφαλείας.
Όμως, η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ασκεί ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο βαθμό που η χώρα σκέφτεται να αποκλείσει από δημοπρατήσεις ενέργειας περιοχές της των οποίων το δίκτυο επιβαρύνεται υπέρμετρα από ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης