Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα stress tests των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών το 2016 καθηλώνουν αποτιμήσεις επιδρώντας στην αξία των ελληνικών τραπεζών

Τα stress tests των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών το 2016 καθηλώνουν αποτιμήσεις επιδρώντας στην αξία των ελληνικών τραπεζών
Το P/BV των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 0,40 με 0,42 όπερ σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε πολλοί μπορεί να πιστεύουν ή να εκτιμούν.
Στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2016 – Ιούλιο ή Αύγουστο – θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε αυτά τα stress tests δεν θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο αυτά τα τεστ κοπώσεως επηρεάζουν και τις ελληνικές τράπεζες.
Στα ευρωπαϊκά stress tests συμμετέχουν 51 τράπεζες που αντιστοιχούν στο 70% του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα stress tests αποτιμώνται 4 συστημικοί κίνδυνοι
1)Μια απότομη μεταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου σε συνδυασμό με την περιορισμένη ρευστότητα στην δευτερογενή αγορά.
2)Οι χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.
3)Αύξηση των ανησυχιών για την βιωσιμότητα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους
4)Η πορεία των τραπεζών σε ένα περιβάλλον με αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ως ένα συνδυασμένο αποτέλεσμα των διαταραχών της εξωτερικής ζήτησης, τις οικονομικές κρίσεις και τους κλυδωνισμούς στην εγχώρια ζήτηση στην ΕΕ, το σενάριο περιλαμβάνει απόκλιση του ΑΕΠ της ΕΕ από τους αρχικούς στόχους κατά 3,1% το 2016, 6,3% το 2017 και 7,1% το 2018.
Τα stress tests επιδρούν πολύ σοβαρά στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις αποτιμήσεις τους.
Είναι ενδεικτικό ότι η Santander θεωρούν πολλοί ότι θα χρειαστεί 7 δισεκ. νέα κεφάλαια ενώ διαθέτει περίπου 80 δισεκ. ίδια κεφάλαια.
Ο προβληματισμός λοιπόν για τα stress tests στις 51 ευρωπαϊκές τράπεζες επιδρά καίρια στις αποτιμήσεις τους και έτσι εξηγείται γιατί το P/BV έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 0,65 σε μέσους όρους.
Π.χ. η BNP Paribas από τα 60,68 ευρώ τον Αύγουστο του 2015 έχει υποχωρήσει στα 43,84 ευρώ την τρέχουσα περίοδο με χαμηλό 2016 τα 39 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει καθηλωμένη λοιπόν και έτσι εξηγούνται τα χαμηλά P/BV με βάση τα tangible book value που είναι το ορθό μέτρο σύγκρισης.
Για να τεθεί απλά και κατανοητά τα stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο – Αύγουστο επηρεάζουν τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα stress tests καθηλώνουν τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά επηρεάζουν και τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτιμώνται 0,62 με 0,65 τιμή προς λογιστική αξία οι ελληνικές – παρ΄ ότι δεν συμμετέχουν στα stress tests του 2016 – δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με premium αλλά έστω και με ένα οριακό discount λόγω των 115,5 δισεκ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Άρα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα δικαιολογείται να εμφανίζουν premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών ακόμη και από αυτών που θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Τα stress tests του 2016 δεν αφορούν τις ελληνικές τράπεζες αλλά επιδρούν και επηρεάζουν τις ελληνικές τράπεζες.
Η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ορίζεται από την αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα παραμείνουν καθηλωμένες για τους επόμενους 2-4 μήνες λόγω των stress tests.

Υποσημείωση

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 11,5 δισεκ. ευρώ ενώ τα tangible book είναι 29 δισεκ.
Το P/BV των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 0,40 με 0,42 όπερ σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε πολλοί μπορεί να πιστεύουν ή να εκτιμούν.
Οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν ή ξεπέρασαν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου με την Eurobank π.χ. να βρίσκεται στα 1,05 ευρώ με τιμή ΑΜΚ 1 ευρώ, την Εθνική στα 0,3050 ευρώ με τιμή 0,30 ευρώ την Alpha bank 2,28 ευρώ με τιμή ΑΜΚ 2 ευρώ και την Πειραιώς στα 0,2920 ευρώ με τιμή ΑΜΚ 0,30 ευρώ.
Η Eurobank π.χ. με τιμή στα 1,40 ευρώ σημαίνει 3,1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση που επίσης σημαίνει 0,60 P/BV.
Τα 1,4 ευρώ είναι +33% άνοδος….αυτά είναι τα περιθώρια π.χ. για την Eurobank.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:35, Παρασκευή 13 Μαΐου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης