Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βερολίνο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - δανειστών – Βεβαιότητα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Βερολίνο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - δανειστών – Βεβαιότητα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Το Eurogroup της 24 Μαΐου αναμένεται να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του γερμανικού υπ. Οικονομικών
Αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Εάν η χώρα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το αποφασιστικής σημασίας νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι (δημοσιονομικοί) στόχοι.
«Επί της αρχής έχουν συμφωνηθεί», σχολίασε λακωνικά ο Β. Σόιμπλε.

Όχι σε πραγματικό κούρεμα

Την ίδια ώρα απέκλεισε για άλλη μια φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός «πραγματικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ήδη απαλλαγμένη για δέκα χρόνια από το βάρος του χρέους και πως σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, τότε το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου. «Τώρα όμως δεν υπάρχει καμία ανάγκη».
Στην ίδια εκδήλωση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, «υπάρχουν και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε στοιχεία από την αγορά εργασίας, στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και στη μείωση του ελλείμματος.
Την ίδια αισιοδοξία για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε μιλώντας και στην Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών.
Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του -οι οποίοι είχαν εγκρίνει πέρσι «με μισή καρδιά» το τρίτο πακέτο στήριξης, θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτο όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό- ο Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός της χρονιάς το Ταμείο θα αποφασίσει εντέλει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κοντά σε συνολική βιώσιμη λύση

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που έστειλε χθες το βράδυ ο Wolfgang Schaeuble, οι αναλυτές καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα: το Βερολίνο θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, πολλώ δε μάλλον όταν φαίνεται πως υπάρχει «επί της αρχής συμφωνίας» και επί του πακέτου των προληπτικών μέτρων.
«Είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο», επιβεβαίωσε προς την Deutsche Welle πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.
Δεδομένου ότι ο Wolfgang Schaeuble εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος και για τη συμμετοχή του Ταμείου -που θέτει, ως γνωστόν, ως όρο συμμετοχής του αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους- θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος.
Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία, κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ενόψει της 24ης Μαΐου.
Το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει χρονικά την απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «εντός της χρονιάς», υποδηλώνει πιθανότατα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η λύση που θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Eurogroup ενδεχομένως να μην ικανοποιεί ακόμη πλήρως το Ταμείο και πως οι σχετικές συζητήσεις θα απαιτήσουν προφανώς περισσότερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το θέμα του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπάρξουν, «αν χρειαστεί», στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και συνεπώς όχι πριν το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης