Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι πιστωτές της Ελλάδας έκαναν κάποια μικρά βήματα για την ελάφρυνση του χρέους

FT: Οι πιστωτές της Ελλάδας έκαναν κάποια μικρά βήματα για την ελάφρυνση του χρέους
Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων «δεν είναι αυτό που το ΔΝΤ θα ήθελε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Τα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, αντιστέκονται σθεναρά σε κούρεμα των ομολόγων της χώρας
Η σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο την Ελλάδα τελείωσε με τους πιστωτές της χώρας να συμφωνούν να λάβουν μικρά βήματα για να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους θα πραγματοποιηθούν σε «τρία στάδια» με τους πιστωτές να συναντώνται και πάλι στις 24 Μαΐου για να λειάνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι τα μέτρα θα χρειαστούν.
Αλλά ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προειδοποίησε ότι «τίποτα δεν έχει πλήρως συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθεί».
Ως μέρος της αντιπαράθεσης επί των δημοσιονομικών στόχων, η Αθήνα θα ψηφίσει ένα νόμο που θα προβλέπει την αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση που αποτύχει να ικανοποιήσει πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% έως το 2018.
Ο μηχανισμός θα νομοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» έχουν κριθεί απαραίτητα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει το φιλόδοξο στόχο για το πλεόνασμα.
Ωστόσο, οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιστεύουν ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι εφικτοί και το φρένο στις δαπάνες δεν θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη, είπε ο κ Τσακαλώτος.
Μιλώντας μετά το Eurogroup, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το φρένο «δεν είναι αυτό που το ΔΝΤ θα ήθελε», αλλά πιστεύει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να είναι παρόν στο πρόγραμμα διάσωσης, παρά τις αντιρρήσεις του.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας έχει διχάσει τους πιστωτές της χώρας.
Τα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, αντιστέκονται σθεναρά σε κούρεμα των ομολόγων της χώρας, το οποίο θα οδηγούσε σε απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:
«Δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα, αλλά υπήρξε μια σαφής αίσθηση ότι προσπαθούμε όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε το θέμα και να θέσουμε το χρέος ως μία πτυχή της συνολικής συμφωνίας».
«Το ΔΝΤ θέλει περισσότερα όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους από τη μεριά των κρατών-μελών», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης