Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος - Εμείς έχουμε κάνει ότι μας ζητήθηκε

Τσακαλώτος: Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος - Εμείς έχουμε κάνει ότι μας ζητήθηκε
"Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο σε όλη την Ευρώπη", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος
«Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις για την επιστολή Lagarde, αλλά και ότι η Γερμανία έχει άλλη στάση από αυτή του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε δε, χαρακτηριστικά πως «όλοι στην Ευρώπη αποδέχονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τήρησε ότι υποσχέθηκε, μόνο στην Ελλάδα μας αποκαλούν αναξιόπιστους».
Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε «εμείς έχουμε κάνει ότι μας ζητήθηκε», αλλά και πως «οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι έχουμε κάνει αυτά που υποσχεθήκαμε».
Απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών, δημοψηφίσματος και ανασχηματισμού, είπε «τη Δευτέρα θα πάω στο Eurogroup να παρουσιάσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τη λήψη των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού.
Υπάρχει μόνο μία παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε: Σε αυτό το δημοσιονομικό πακέτο εμείς και οι Ευρωπαίοι συμφωνούμε σε πλεόνασμα 3,5% για το ΑΕΠ και το ΔΝΤ σε 1,5%.
Γι' αυτό το Ταμείο ζήτησε υπο αίρεση μέτρα.
Η θέση μας δεν έχει αλλάξει αυτά, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι συνταγματικά εφικτό και τους έχουμε πείσει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικά απο οικονομική και κοινωνική άποψη».
Απευθυνόμενος δε, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων ανέφερε «η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;
Τι λέτε;
Πρέπει να τα πάρουμε αυτά τα μέτρα ή όχι;
Εμείς θα προτείνουμε τον μηχανισμό και σας ζητάω τη βοήθεια και την υποστήριξη. Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν;
Έχουμε και τη στάση κάποιων χωρών όπως η Γερμανία που θέλει οπωσδήποτε συμφωνία και ΔΝΤ και να μη δώσει πάρα πολύ για το χρέος.
Αυτά τα τρία πράγματα δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να δώσουν λύση εφικτή στο χρέος.
Για να μπορέσουν οι επενδυτές και οι πολίτες να έχουν ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων».
Μιλώντας για το φορολογικό, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το ποσοστό του αφορολογήτου στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, κι αυτό το πετύχαμε εμείς.
Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο σε όλη την Ευρώπη».
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε και πετύχαμε να προστατεύσουμε τις οικογένειες με παιδιά», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «κάναμε  συμβιβασμό που προστατεύει τις οικογένειες με τα παιδιά».
Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν πάνω από τρία παιδιά θα έχουν μείωση φόρου, όσοι έχουν δύο ή ένα παιδί θα έχουν μικρή έως μηδενική επιβάρυνση και όσοι δεν έχουν παιδιά θα έχουν όφελος.
Για το ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων, σημείωσε  «καταφέραμε να εφαρμόσουμε την εθνική σύνταξη, που έρχεται σε αντίθεση με την φιλοσοφία των φιλελευθέρων», αλλά και πως «οι Έλληνες ξέρουν πλέον σε ποια πτέρυγα της Βουλής πρέπει να κοιτάνε εάν θέλουν να πάρουν συντάξεις».
Χαρακτήρισε δε, την εθνική σύνταξη «μάχη των μαχών εναντίον των νεοφιλελεύθερων γιατί δεν θέλουνε την εθνική σύνταξη, και  γι' αυτό πιέζουν για 5 μήνες τον Κατρούγκαλο.
Γιατί θέλουν η εθνική σύνταξη να είναι μόνο για τους φτωχούς και οι πλούσιοι να αποφασίζουν αν θα παίρνουν περισσότερα».
«Πιστεύει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα είχαν δώσει αυτή τη μάχη;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «ο λόγος μας είναι συμβόλαιο, αυτά είπαμε αυτά κάναμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης