Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Απώλειες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην τουρκική λίρα από την παραίτηση Davutoglu

WSJ: Απώλειες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην τουρκική λίρα από την παραίτηση Davutoglu
Παρά την προσωρινή της ανάκαμψη, η τουρκική λίρα παρουσιάζει απώλειες άνω του 3% την τρέχουσα εβδομάδα
Αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, προκάλεσε η αιφνίδια (επικείμενη) παραίτηση-αποπομπή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ahmet Davutoglu, από τον ισχυρό πρόεδρο της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, στην προσπάθεια του πρώτου να «απογαλακτιστεί» από την αφόρητη επιρροή του δεύτερου.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), ο βασικός τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST-100 έκλεισε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 με απώλειες 0,9%, έχοντας πραγματοποιήσει πτώση μέχρι 2% ενδοσυνεδριακά - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών - αλλά και άνοδο 0,7% (μετά την προφορική διαβεβαίωση Davutoglu ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρησή του).
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος ενισχύθηκε κατά 1,2%, μετά από απώλειες 4% το βράδυ της Τετάρτης 4/5, όταν κατέστη σαφές ότι από τη σύγκρουση Davutoglu-Erdogan, ο πρωθυπουργός θα οδηγούνταν σε παραίτηση.
Παρά την προσωρινή ανάκαμψη, η τουρκική λίρα παρουσιάζει απώλειες άνω του 3% την τρέχουσα εβδομάδα.
Ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι αποδόσεις των διετών ομολογιακών εκδόσεων αναφοράς - λόγω πτωτικών πιέσεων στην τιμή τους - έχοντας αυξηθεί σε 9,70%, από 9,51% την Τετάρτη.
Παρά τις αναμενόμενες διαβεβαιώσεις Davutoglu περί συνέχειας της ομαλής διακυβέρνησης της Τουρκίας από το AKP και μετά την αποχώρησή του, είναι σίγουρο ότι η γειτονική χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, που θα έχει επίπτωση και στην οικονομία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης