Πολιτική

Κατρούγκαλος (υπ. Εργασίας): Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις

Κατρούγκαλος (υπ. Εργασίας): Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πρόκειται για ελληνική μεταρρύθμιση που δεν υπαγορεύτηκε, όπως υπαινίσσεται η ΝΔ, από κανέναν
Η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεν κάνει οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επίτροπων Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις. Οι κύριες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνονται και για τους νυν δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά του σχεδίου του.
Προσέθεσε πως το νομοσχέδιο «εξασφαλίζει και την προστασία των συνταξιούχων τόσο ως προς τις κύριες, όσο και στις επικουρικές, σε ποσοστό 90%», επιμένοντας ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Υποστήριξε, δε, πως «δεν υπάρχει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη που να εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για μικρά και μεσαία εισοδήματα», ενώ κατέθεσε στις επιτροπές και τις αναλογικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν μειώσεις σε υφιστάμενες παροχές, προκειμένου να επιτευχθεί το 1% της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο, για το οποίο τόνισε ότι έχει ψηφισθεί και με την ψήφο κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε υποκριτικό το θόρυβο που προκλήθηκε για τη διατήρηση των υφιστάμενων βουλευτικών συντάξεων, πρώην βουλευτών οι οποίοι δεν λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη και δεν ήταν ποτέ ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πρόκειται για ελληνική μεταρρύθμιση που δεν υπαγορεύτηκε, όπως υπαινίσσεται η ΝΔ, από κανέναν.
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κριτική που ασκείται είναι «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες.
Χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα «άδικο κι άναρχο, με παλιά πελατειακή λογική των επί μέρους ρυθμίσεων και πολλές ταχύτητες εργαζομένων», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις υπερτριπλασιάζεται η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ μειώνονται σταδιακά τα ελλείμματα.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «αν δεν υπήρχε η προβοκάτσια της Marfin, οι συγκεντρωμένοι εκείνης της ημέρας θα είχαν φθάσει τις 500.000 και όχι τις 100.000 και το "ποτάμι" των αντιδράσεων των εργαζομένων θα είχε ξεχυθεί», ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να αποδίδουμε τιμή στους αγώνες, αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους για να προβάλλουμε τα πολιτικά μας επιχειρήματα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης