Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Davutoglu εκδιώχνεται από την πρωθυπουργία, σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης του προέδρου Erdogan

Bloomberg: Ο Davutoglu εκδιώχνεται από την πρωθυπουργία, σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης του προέδρου Erdogan
Το κόμμα Ak του Davutoglu θα προχωρήσει σε διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου μέσα σε 15 ημέρες και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu σχεδιάζει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μέσα στο Μάιο, σύμφωνα με έκτακτη είδηση που μεταδίδει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα, σύμφωνα με πηγή κοντά στις εξελίξεις που επικαλείται το Bloomberg.
Ο Davutoglu συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου με τον τούρκο πρόεδρο, Tayip Erdogan, με σκοπό να ζητήσει περισσότερη αυτονομία στην άσκηση των καθηκόντων του.
Πάντως, καμία επίσημη ανακοίνωση από οποιαδήποτε μεριά δεν υπήρξε μετά τη λήξη της συνάντησης.
Παρολ' αυτά, πηγή του Bloomberg επισήμανε στο δίκτυο ότι το κόμμα Ak του Davutoglu θα προχωρήσει σε διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου μέσα σε 15 ημέρες και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος.
Όπως μεταδίδει το CNN Turk, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11:00 ώρα Τουρκίας ο Davutoglu θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για όλες τις εξελίξεις.
Ο Erdogan διοικούσε τη χώρα για πάνω από μία δεκαετία από τη θέση του πρωθυπουργού και επιδιώκει να διατηρήσει την ισχύ του και την εξουσία, ακόμη και μετά τη μετακίνησή του στην προεδρία της χώρας το 2014, σε μία θέση που παραδοσιακά είναι απλά εθιμοτυπική.
Ο διάδοχός του Davutoglu, που τον επέλεξε ο ίδιος ο Erdogan, δυσκολεύτηκε πολύ να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του.
Οι όλο και αυξανόμενες συγκρούσεις μεταξύ των 2 ανδρών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία των 720 δισ. δολ., και μάλιστα σε μία εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τις κλιμακούμενες συγκρούσεις με τους κούρδους αντάρτες και τις επιθέσεις των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.
Η τουρκική λίρα βρέθηκε να χάνει εντός της ημέρας έως και 4,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης