Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Παρά τις μεταρρυθμίσεις, η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις, όπως ένα Brexit ή ένα Grexit

Moody's: Παρά τις μεταρρυθμίσεις, η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις, όπως ένα Brexit ή ένα Grexit
Όσο σημαντικά ήταν τα βήματα σε πολιτικούς και οικονομικούς όρους, παραμένουν σημαντικές ευπάθειες στη ζώνη του ευρώ, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Ενώ οι μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα πρόσφατα χρόνια, ωστόσο παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ, όπως κυρίως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.  (Brexit) ή μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (Grexit), σημειώνει σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία, 4 Μαΐου 2016, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Στην έκθεση, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Σημαντική πολιτική αλλαγή, όμως παραμένουν οι οικονομικές ευπάθειες», η Moody's σημειώνει ότι από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρώπη, η Ε.Ε. έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση των θεσμών της, περιλαμβανομένων της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και άλλων δομών της.
Ωστόσο, συμπληρώνει, η θεσμική μεταρρύθμιση και η ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ δεν έχουν τελειώσει και έχουν αφήσει την Ε.Ε. εκτεθειμένη σε σοκ και πτωτικούς πιστωτικούς κινδύνους.
Όπως σημειώνει η Moody's, «έχουμε δει ουσιώδεις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια, όμως, όσο σημαντικά ήταν αυτά τα βήματα σε πολιτικούς και οικονομικούς όρους, παραμένουν σημαντικές ευπάθειες στη ζώνη του ευρώ».
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη, το σχέδιο Juncker για την προώθηση των επενδύσεων στην Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες και οι ανισορροπίες σε ιδιωτική και δημόσια ζήτηση δεν αντιμετωπίζονται μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι η δημοσιονομική ένωση παραμένει εκτός τραπεζιού, σημειώνεται.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, είναι επίσης αντιμέτωποι με προκλήσεις που ξεπερνούν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αγορές.
Τα χρόνια πολιτικών λιτότητας έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και απογοήτευση με το έργο της Ε.Ε. σε ορισμένες χώρες, ενώ η αποσπασματική απάντηση της Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση έχει επίσης εκθέσει την αδυναμία της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Επίσης, σημειώνεται, ότι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για την συμμετοχή ή μη της χώρας στην Ε.Ε., έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ, αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την υποστήριξη προς και άλλα αντιευρωπαϊκά κόμματα σε άλλες χώρες, αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μπλοκ.
Ενώ όλα αυτά τα χρόνια η Ε.Ε. έχει επιδείξει μια ικανότητα προσαρμογής, φθάνοντας σε δύσκολους συμβιβασμούς, ο καταλύτης για αλλαγή έχει υπάρξει συχνά μια κρίση, προστίθεται στην έκθεση της Moody's.
«Εάν η Ε.Ε. επιβιώνει από τις σημερινές προκλήσεις της σε μεγάλο βαθμό αλώβητη, ακόμη και μια μικρή μελλοντική κρίση θα μπορούσε να απειλήσει τη βιωσιμότητα των σημερινών θεσμικών πλαισίων, αν αυτή συνέπιπτε με αρνητικό δημόσιο αίσθημα και λαϊκιστικές πολιτικές εξελίξεις», σημειώνεται.
«Σε τελική ανάλυση, κάθε σενάριο που οδηγεί σε μερική διάλυση της Ένωσης θα έχει σημαντικές αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί», τονίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης