Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Δεσμευτική η απόφαση για επανεγκαταστάσεις προσφύγων στην ΕΕ – Δεν πεθαίνει η Schengen

Αβραμόπουλος: Δεσμευτική η απόφαση για επανεγκαταστάσεις προσφύγων στην ΕΕ – Δεν πεθαίνει η Schengen
Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνο σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης
Την θέση ότι η απόφαση για τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων στην ΕΕ είναι δεσμευτική διατύπωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa ο κ.Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν».
«Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα - οι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν» είπε ο κ.Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων.
Ωστόσο και ερωτηθείς για τη συνθήκη Schengen ο κ.Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «η Schengen δεν πεθαίνει».
«Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη "Βack to Schengen".
Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα.
Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα» είπε ο κ.Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως «η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα».
«Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα.
Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία.
Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα» τόνισε ο Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης