Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ε.Ε. θα έπαιρνε… διαζύγιο από τη Βρετανία σε περίπτωση Brexit πριν από οποιαδήποτε συμφωνία

Reuters: Η Ε.Ε. θα έπαιρνε… διαζύγιο από τη Βρετανία σε περίπτωση Brexit πριν από οποιαδήποτε συμφωνία
«Είναι προς το συμφέρον μας να χωρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», αναφέρει στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιμείνει στην ταχύτερη ολοκλήρωση ενός διαζυγίου με τη Βρετανία, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συμφωνία για τη νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με το ευρωπαϊκό μπλοκ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου είναι υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., σημειώνεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με δύο πηγές στην Ε.Ε. που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Reuters, στην Κομισιόν δεν υπάρχει όρεξη να δοθεί περίοδος δύο ετών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, για τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης της Βρετανίας, ενώ οποιαδήποτε νέα εμπορική συμφωνία θα απαιτούσε πολύ περισσότερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είναι αισιόδοξοι ότι οι Βρετανοί τελικά θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα γίνει μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Ωστόσο, σε περίπτωση ψήφου υπέρ του Brexit, η Κομισιόν σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση την Κυριακή, 26 Ιουνίου, προκειμένου να διαμορφώσει τη στρατηγική της, ανέφερε μία πηγή στο Reuters.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είχαν μια σύντομη διάσκεψη κορυφής με τη Βρετανία δύο ημέρες αργότερα, κατά την οποία θα αναμενόταν από το Λονδίνο να ανακοινώσει επισήμως τη διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε.
Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη θα συναντηθούν τότε χωρίς αντιπροσωπεία της Βρετανίας, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης και να προχωρήσει μπροστά η Ένωση, βασιζόμενοι σε προτάσεις από την Κομισιόν.
«Είναι προς το συμφέρον μας να χωρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε μια πηγή, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει όρεξη να διαπραγματευτούμε νέους όρους τα πρώτα δύο χρόνια».
Εν τω μεταξύ, μια άλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι «το ταχύτερο το καλύτερο. Κανείς δεν θέλει να περάσει πέραν των δύο ετών. Η παράσταση πρέπει να συνεχίσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης