Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι εξελίξεις στην Proton bank μπορεί να μετεξελιχθούν σε φιάσκο αν δεν ληφθούν οι ορθές αποφάσεις - Κατέθεσε 51 εκατ στην τράπεζα ο Λαυρεντιάδης

  Πως οι εξελίξεις στην  Proton bank μπορεί να μετεξελιχθούν σε φιάσκο αν δεν ληφθούν οι ορθές αποφάσεις -  Κατέθεσε 51 εκατ στην τράπεζα ο Λαυρεντιάδης
Proton bank μια τράπεζα μικρή που δίνει όμως πραγματικό αγώνα να κρατηθεί με αξιοπρέπεια στο σύστημα με εργαζόμενους που με αυταπάρνηση μάχονται να κρατήσουν ψηλά μια τράπεζα η οποία έχει βρεθεί στην χειρότερη φάση της ιστορίας της.

Το κείμενο που θα διαβάσετε αποτελεί προσωπική άποψη του γράφοντος προφανώς εμπλουτισμένο με ρεπορτάζ το οποίο πραγματοποιούμε κάθε μέρα για κάθε τράπεζα ξεχωριστά και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στους εργαζομένους τους οποίους τιμούμε. 
Το πώς βρέθηκε η Proton bank σε αυτή την κατάσταση είναι γνωστό.
Αποφασίστηκε για λόγους έκτακτης ανάγκης να διοριστεί νέα διοικητική ομάδα η οποία αποτελείται από παλαίμαχα τραπεζικά στελέχη να τρέξουν την Proton bank. Το πρώτο θέμα που ανέκυψε είναι ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους τα στελέχη αυτά δεν έχουν την δυνατότητα να τρέξουν την τράπεζα.
Συν τοις άλλοις δεν είχαν ποτέ διοικήσει τράπεζα.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο σχεδόν κόντευαν να πιαστούν στα χέρια για το ποιος θα πάρει το τάδε ή δείνα γραφείο και κυρίως τις αποδοχές που θα λαμβάνουν μηνιαίως.
Στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο διαπιστώθηκε ότι η Proton bank με τα στελέχη αυτά ακόμη και να ήθελε να τρέξει σε δρόμο 100 μέτρων μόνη της πάλι τελευταία θα έβγαινε….
Η κατάσταση στο διοικητικό συμβούλιο μπορεί να χαρακτηριστεί έως τραγική.
Δεν μέμφομαι προσωπικά το τάδε ή το δείνα στέλεχος, δεν αναιρώ τις ικανότητες τους ούτε αμφισβητώ την επαγγελματική τους διαδρομή αμφισβητώ όμως την ικανότητα τους να διοικήσουν την Proton bank. Όχι όλων αλλά ορισμένων.
Βέβαια κάποιος θα υποστηρίξει ότι τα στελέχη αυτά δεν ήρθαν να διοικήσουν αλλά να διεκπεραιώσουν τον έλεγχο της ΤτΕ ώστε ο επίτροπος να μπορέσει να συλλέξει όλα τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία ώστε να υπάρχει μια σαφή εικόνα για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της Proton bank.
Ναι είναι αλήθεια αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η τράπεζα δεν διοικείται.
Το διοικητικό συμβούλιο της Proton bank κάποιες στιγμές θυμίζει Muppet show χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική ο καθένας κάνει ότι θέλει και λέει επίσης ότι θέλει.
Χθες παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Proton bank κ Καραμάνης για προσωπικούς λόγους… αμειβόταν και σε άλλη τράπεζα και αποφάσισε να μην αφήσει την τράπεζα από την οποία προέρχεται.
Η παραίτηση Καραμάνη έρχεται να αποδείξει ότι  ο συντονισμός γύρω από την Proton bank δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Το κορυφαίο από όλα…πρώτη φορά στα 14 χρόνια που παρακολουθώ τόσο στενά το τραπεζικό ρεπορτάζ πληροφορούμε ότι στο ΔΣ της Proton bank οι συνομιλίες καταγράφονται για τον εξής απλό λόγο άλλα λένε άλλα εννοούνε και άλλα πράττουν ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Δεν θα γράψω τίποτε άλλο για την ώρα αλλά αν προκληθώ θα γράψω πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι σκυθρωποί αναζητούν μια ελπίδα ποιος θα τους διασφαλίσει το μέλλον τους.
Περνάω καμιά φορά μπροστά από το κατάστημα της Proton bank σον κόμβο Αμπελοκήπων και βλέπεις…. οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα.

Για το μέλλον

Έχουμε δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις
Την  Attica bank η οποία πραγματοποίησε οικονομικό έλεγχο στην Proton bank και σήμερα ή θα συνεδριάσει το ΔΣ ή θα υπάρξει παρουσίαση του οικονομικού ελέγχου σε αρμόδια επιτροπή.
Η Attica bank έχει την στρατηγική της και καλώς πράττει.
Γιατί όμως πολλά στελέχη της Attica  bank μου λένε «αν πάρουμε την Proton bank θα φορτωθούμε διπλό βάρος και θα πέσουμε και εμείς»
Ο πρόεδρος της Attica bank Γ Γαμβρίλης έχει την κρίση να αξιολογήσει καταστάσεις.
Κατά την άποψη μας η Attica bank αν πάρει την Proton bank θα το πράξει κατόπιν εντολής και όχι γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται.
Είναι άποψη μας και όχι θέσφατο προφανώς.
Να θυμίσω την Attica bank την παραμέρισαν, έβαλαν τις 4 τράπεζες ως σωματοφύλακες και ξαφνικά εμφάνισαν την Attica bank… που εξαφάνισαν για λόγους που όλοι κατανοούν.
Η Attica bank μέσω του ΤΣΜΕΔΕ βάζει 50 εκατ για το ομολογιακό αλλά η ουσία είναι ότι το ΤΕΕ που ελέγχει το ΤΣΜΕΔΕ είναι αρνητικό στην εξαγορά της Proton bank.
Εδώ εγείρεται ένα μείζον θέμα η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι η Proton bank χρειάζεται 400 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. Περίπου τόσα είναι τα κεφάλαια της Attica bank και το ερώτημα είναι μπορεί να ανταπεξέλθει η Attica bank; Προφανώς και όχι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει.
Η μια περίπτωση είναι η Attica bank και η άλλη το ελληνοαμερικανικό fund με τον Δ Μηλιάκο το οποίο δεν είναι τράπεζα άρα δεν έχει να αντιμετωπίσει PSI, Blackrock στα δικά του χαρτοφυλάκια.
Υποστηρίζει ότι θα επενδύσει 150 εκατ για μια τράπεζα των 3 δις ενεργητικού και 100 εκατ σε καταθέσεις δηλαδή συνολική τοποθέτηση 250 εκατ ευρώ.
Το ελληνοαμερικανικό fund θέλει να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα και περιμένει να ανακοινωθούν οι διαδικασίες για το πώς θα διεκδικήσει την Proton bank.
Μάλιστα πρότεινε στην ΤτΕ παρ΄ ότι μη τραπεζικό fund να ελεγχθεί από την ΤτΕ για την οικονομική του επιφάνεια που είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο καιρός γαρ εγγύς να δούμε τι θα προκύψει.
Συγχωρέστε με αλλά τόσο για την περίπτωση της Attica bank όσο και για την περίπτωση του ελληνοαμερικανικού fund γράφω μόνο το 10% αυτών που γνωρίζω το υπόλοιπο 90% θα αποκαλυφθεί εν καιρώ.

Θα έρθουν τα 51 εκατ

Σήμερα φημολογείται  ο Λ Λαυρεντιάδης θα καταθέσει 51 εκατ στην Proton bank. Επειδή λεφτά ακούμε και λεφτά δεν βλέπουμε κρατάμε μικρό καλάθι αλλά αν τα τοποθετήσει τότε απλά θα πούμε έκανε ένα μεγάλο βήμα ώστε να καθαρίσει το όνομα του από μια σκοτεινή υπόθεση που μυστήριο είχε αλλά υπεξαίρεση δεν είχε.
Η κατάθεση θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης