Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Όσο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οικονομία δεν θα ανακάμψει

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Όσο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οικονομία δεν θα ανακάμψει
Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στις διαπραγματεύσεις τείνουν να παγιώσουν κλίμα απαισιοδοξίας καθιστώντας δυσκολότερη την ανάκαμψη εντός 2016
Όσο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα η οικονομία της χώρας δεν πρόκειται να ανακάμψει υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, παρότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία, αυτή δεν πρόκειται να ανακάμψει, «αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον - και ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την ελληνική οικονομία πέραν της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου ενώ καθίσταται σαφές ότι σ' ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει το ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση.
Στο θέμα της αξιολόγησης το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι το κόστος της καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης και η παράταση των διαπραγματεύσεων έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση.
«Όσο παρατείνεται η ύφεση, τόσο μετατίθενται στο μέλλον κάποιες δυνατότητες για αντικυκλικά μέτρα από την πλευρά της ζήτησης» σημειώνεται στην έκθεση.
Όσον αφορά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, γίνεται ειδική μνεία στην αναγκαιότητα μεταρρυθμιστικής προόδου, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας.
«Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του» υπογραμμίζεται.
Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθιστά σαφές ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι το μείζον κριτήριο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου.
«Όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τόσο θα αναβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς και επομένως στην απασχόληση, και θα παγιώνονται παράγοντες ακαμψίας, ενώ η κοινωνία θα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων» προστίθεται στη συνέχεια.
Συνοψίζοντας, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις θα παγιώσουν το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία και έτσι θα αποτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην ανάπτυξη εντός του 2016.
Τέλος, όσον αφορά στην ανεργία, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι μέτρα, όπως η προσωρινά επιχορηγούμενη απασχόληση, ανακουφίζουν προσωρινά μερικές χιλιάδες ανέργους, αλλά ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθερή βάση» υποστηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης