Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία και ο οίκος DBRS μπορούν να αναβιώσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η Πορτογαλία και ο οίκος DBRS μπορούν να αναβιώσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
Aυτή την Παρασκευή μπορεί να είναι μια ημέρα που θα επιστρέψουν παλιά φαντάσματα στη ζώνη του ευρώ, καθώς αν η Πορτογαλία χάσει την βαθμολογία «ΒΒΒ-», ίσως να αναγκαστεί να αναζητήσει εκ νέου βοήθεια
Η Πορτογαλία και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θα μπορούσαν να αναβιώσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σημειώνεται σε άρθρο της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας «El Economista».
Όπως αναφέρεται, αυτή την Παρασκευή ο καναδικός οίκος θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της Πορτογαλίας και υπάρχουν πραγματικές πιθανότητες το χρέος της χώρας να χάσει την βαθμολογία επένδυσης, μια αξιολόγηση που μόνο η DBRS διατηρεί και χάρη στην οποία τα πορτογαλικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Η απώλεια αυτής της αξιολόγησης, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, θα σήμαινε ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα έπρεπε να σταματήσουν να περιλαμβάνουν την Πορτογαλία στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κάτι που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στο κόστος χρηματοδότησης της χώρας.
Έτσι, Πορτογαλία και DBRS μπορούν να αναβιώσουν την κρίση χρέους που βίωσε η Ευρωζώνη πριν από λίγα μόλις χρόνια.
Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης θα ήταν πολύ κατώτερος εκείνου της περιόδου 2011-2012, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες με οικονομικές δυσκολίες δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την αξιολόγηση της επένδυσης, γι' αυτό και τα ομόλογα Ισπανίας, Ιταλίας ή Γαλλίας θα συνέχιζαν να είναι υπό την ομπρέλα του προγράμματος της ΕΚΤ.
Αναμφισβήτητα, σημειώνει η «El EConomista», η κατάσταση στην Πορτογαλία δημιουργεί ανησυχίες.
Στην τελευταία έκθεση της DBRS τον Φεβρουάριο, ο οίκος προειδοποιούσε τη Λισαβόνα ότι «η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υποδήλωνε μια ανησυχία για την αναχρηματοδότηση των πορτογαλικών υποχρεώσεων», προσθέτοντας ότι «αν η αστάθεια στις αγορές επιμείνει, η προσοχή μας θα επικεντρωθεί στην ικανότητα πραγματοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών».
Όπως εξηγεί ο Mark Gilbert, αρθρογράφος του Bloomberg, «αν οη DBRS υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας, κάτι πολύ πιθανό δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση στη ζώνη του ευρώ».
Προσθέτει δε, ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ είναι υπεύθυνες που τα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα παρουσιάζουν επιτόκιο κατώτερο του 3% τους τελευταίους έξι μήνες και επισημαίνει ότι αν συγκριθεί με την Ελλάδα, που είναι εκτός προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν μια απόδοση της τάξης του 9% από τον Οκτώβριο.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτή την Παρασκευή μπορεί να είναι μια ημέρα που θα επιστρέψουν παλιά φαντάσματα στη ζώνη του ευρώ, καθώς αν η Πορτογαλία χάσει την βαθμολογία «ΒΒΒ-», ίσως να μην κατορθώσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με λογικό κόστος και να αναγκαστεί να αναζητήσει εκ νέου βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης