Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο B. Obama συνέθλιψε τη φαντασίωση των υποστηρικτών του Brexit για «στενότερη» σχέση με τις ΗΠΑ

Guardian: Ο B. Obama συνέθλιψε τη φαντασίωση των υποστηρικτών του Brexit για «στενότερη» σχέση με τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν «με ανοιχτή αγκαλιά» την Βρετανία αν φύγει από την ΕΕ
Δεν είναι να απορεί κανείς που οι υποστηρικτές του Brexit ήθελαν ο Αμερικανός πρόεδρος να κρατήσει το στόμα του κλειστό γιατί αντιλαμβάνονταν ότι μια παρέμβασή του θα μπορούσε να υποσκάψει σοβαρά τα επιχειρήματά τους, αναφέρει σε άρθρο της στην ηλεκτρονική της σελίδα η βρετανική εφημερίδα The Guardian σχολιάζοντας τις δηλώσεις και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Barack Obama με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.
Από την Downing street ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι θέμα του βρετανικού λαού και στη συνέχεια ήρεμα διέλυσε όλη την επιχειρηματολογία υπέρ του Brexit.
Αυτός ήταν, σχολιάζει το άρθρο, ο εφιάλτης των υποστηρικτών του Brexit.
Για χρόνια, το αντί -ΕΕ στρατόπεδο υποστήριζε ότι το «φυσικό περιβάλλον» της Βρετανίας δεν είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος αλλά το «ηλιακό σύστημα» των αγγλόφωνων χωρών που περιστρέφεται γύρω από τις ΗΠΑ.
Το στρατόπεδο υπέρ του Brexit μοιάζει πολύ με κάποιον που θέλει να αφήσει τη γυναίκα του για την αγκαλιά μιας άλλης γυναίκες που πραγματικά θα τον καταλαβαίνει.
Στην περίπτωση μας, ο Obama είναι αυτή η άλλη γυναίκα και σήμερα κατέστησε σαφές στους οπαδούς του Brexit ότι η μεγαλύτερη φαντασίωσή τους θα παραμείνει φαντασίωση.
Καταρχήν, τα είπε γραπτώς με το άρθρο του, στο οποίο σαφώς είπε ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να φτιάξουν κάποια πιο στενή σχέση με τη Βρετανία μετά από ένα Brexit.
Αντίθετα, μια Βρετανία εκτός ΕΕ θα βρίσκεται, όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου με τον David Cameron, στο τέλος της «ουράς» για να υπογράψει μια συμφωνία εμπορίου που οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να υπογράψουν πρώτα με την ΕΕ.
Η Αμερική, είπε με λίγα λόγια στο βρετανικό κοινό, δεν περιμένει με ανοιχτές αγκάλες μια Βρετανία που θα έχει πάρει διαζύγιο από την ΕΕ, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.
Με αυτό και μόνο το επιχείρημα, υποστηρίζει το άρθρο, διέλυσε όχι μόνο τον πυρήνα της οικονομικής επιχειρηματολογίας των υποστηρικτών του Brexit αλλά έκανε κάτι πολύ μεγαλύτερο: διέλυσε την λογική ότι ακολουθεί ένα πιο λαμπρό μη ευρωπαϊκό μέλλον για τη Βρετανία, ο Obama έσπασε αυτήν «φούσκα».
Εξήγησε επίσης ότι προφανώς έχει δικαίωμα να μιλά παρά τις σχετικές επικρίσεις που δέχτηκε από τους υποστηρικτές του Brexit, καθώς, όπως έγραψε, «εφόσον όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έχουν άποψη για το πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, προφανώς ενδιαφέρει η γνώμη του προέδρου των ΗΠΑ επί του θέματος».
Και η άποψη που διατύπωσε ήταν καταστροφική για τους υποστηρικτές του Brexit που καλλιεργούσαν εδώ και καιρό μια μετα-ευρωπαϊκή ουτοπία για τη Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ.
Και γι αυτό ο θυμός του στρατοπέδου υπέρ του Brexit κατά του Obama είναι πολύ μεγάλος και έφτασε στο σημείο ακόμη και να επαναδιατυπωθούν επιχειρήματα σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ότι τάχα οι ΗΠΑ τον χρησιμοποίησαν ως τρόπο για να «διαλύσουν την επιρροή της Μ. Βρετανίας στον κόσμο» ή όπως είπε ο Boris Johnson είναι λογικό να έχει «προγονική απέχθεια» ο Αμερικανός πρόεδρος προς τη Βρετανία γιατί «ο μισός είναι Κενυάτης».
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η επίσκεψη Obama είναι από αυτές που τελικά καταλήγουν πολύ πιο σημαντικές από όσο αναμένονταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης