Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εκμίσθωση των παραλιών περνά στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών

Η εκμίσθωση των παραλιών περνά στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών
Οι διαγωνισμοί των Δημοτικών Αρχών που σκοπό είχαν την ενοικίαση των παραλιών, είχαν προκαλέσει τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αρκετές φορές είχαν βγει από τα... ρούχα τους με τις αποφάσεις τους
Τέλος στο "πάρτι" των δημοτικών αρχόντων βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς αναλαμβάνει την αρμοδιότητα εκμίσθωσης του αιγιαλού αλλάζοντας εκ βάθρων τον χάρτη παραχώρησης των παραλιών σε ιδιώτες.
Οι διαγωνισμοί των Δημοτικών Αρχών που σκοπό είχαν την ενοικίαση των παραλιών, είχαν προκαλέσει τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αρκετές φορές είχαν βγει από τα... ρούχα τους με τις αποφάσεις τους.
Αρκετοί πολίτες έκαναν λόγο για αυθαιρεσίες μπροστά τα... μάτια τους.
Στα τουριστικά νησιά και ειδικότερα για τον τοπικό τύπο η εκμίσθωση μιας παραλίας παραμένει ένα από τα καυτά θέματα ενασχόλησης βγάζοντας πολλές φορές... λαυράκια.
Μία παραλία δίνονταν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη της αρεσκείας των τοπικών αρχόντων παραχωρώντας προνομία στους εκμισθωτές , οι οποίοι στην πράξη αξιοποιούσαν διπλάσια έκταση από αυτή που τους είχε δοθεί προς εκμετάλλευση, απαγορεύοντας στην πράξη την πρόσβαση των κατοίκων στις ακτές που δεν κατέβαλαν το αντίτιμο της ξαπλώστρας.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκος Ματζάκος του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει το τοπίο χάρη στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε στην πράξη την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2014 με την οποία η πολιτεία είχε παραχωρήσει με μια ΚΥΑ όλες τις παραλίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το σκεπτικό του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματική η ΚΥΑ του 2014 καθώς έδινε αποκλειστικά το δικαίωμα μόνο στους Δήμους ενώ αποκλείονταν άλλες κρατικές υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα στην εκχώρηση και στην εκμετάλλευση της παραλίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης άρπαξε τη χρυσή ευκαιρία που του έδωσε η απόφαση του ΣτΕ δίνοντας εντολή στον αρμόδιο γενικό γραμματέα να προχωρήσει στη σύνταξη του νέου νομοθετικού πλαισίου και στην έκδοση της νέας ΚΥΑ που θα αλλάξει το τοπίο στην αγορά εκμισθώσης μιας παραλίας.
Οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων θα αναλάβουν το έργο της εκμίσθωσης μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας το οποίο θα παρακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες.
Το περιεχόμενο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Ματζάκος είπε στο bankingmews ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017 διότι σήμερα είναι σε ισχύ η ΚΥΑ του 2015 η οποία δεν έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ και θα εφαρμοσθεί φέτος για τελευταία φορά καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συμβάσεις με αρκετούς Δήμους της χώρας.
Η νέα ΚΥΑ διαμορφώνεται από κοινού με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού του Περιβάλλοντος, του Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών.
Η συμμέτοχη των αρμόδιων υπουργείων θα κάνει γνωστό σε όλους ποιές περιοχές θα βγαίνουν προς ενοικίαση για τις οποίες θα γίνεται πλειστηριασμός κάνοντας χρήση του διαδικτύου.
Η νέα ΚΥΑ θα δίνει το δικαίωμα παραχώρησης τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης