Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κίνημα δεν πληρώνω... μετακόμισε στο Ψυχικό και στις ακριβές περιοχές

Το κίνημα δεν πληρώνω... μετακόμισε στο Ψυχικό και στις ακριβές περιοχές
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα κληθεί πολύ σύντομα να βγάλει πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων
Φορολογικές ιστορίες με περιεχόμενο μπορώ αλλά δεν πληρώνω μας διηγήθηκε υπάλληλος μεγάλης εφορίας της Αττικής, ο οποίος πάνω στο γραφείο του είχε τους ετήσιους στόχους εσόδων που του έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι που διαμένουν σε «ακριβές» περιοχές της Αθήνας, όπως είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κολωνάκι, η Εκάλη, η Κηφισιά, διαπιστώνεται ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.
Ο υπάλληλος που μίλησε στο bankingnews έφερε ως παράδειγμα τη γνωστή υπόθεση ζευγαριού των ηλικιωμένων που παρουσιάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δηλώνουν αδυναμία να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και πρώην ΕΕΤΗΔΕ που φθάνει τις 200.000 ευρώ.
Η οικονομική αδυναμία είναι εμφανή αναφορικά με τα εισοδήματά τους.
Όταν όμως η εφορία «βλέπει» ότι υπάρχει ένα ακίνητο 250 τ.μ. σε παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής και μάλιστα ακριβή, όταν διαθέτει ακίνητο αντίστοιχης επιφάνειας σε νησί του Αιγαίου και τη ίδια στιγμή υπάρχει και δεύτερο ακίνητο στο Ψυχικό, δεν μπορείς να λες δεν πληρώνω ή δεν έχω να πληρώσω την εφορία, λέει ο υπάλληλος.
Συνεχίζει λέγοντας ότι είναι αρκετά τα παραδείγματα που οι φορολογούμενοι έχουν «στυλώσει» τα πόδια τους και λένε δεν έχω δεν πληρώνω.
Επίσης φορολογούμενος με ακίνητο μεγάλης επιφάνειας άνω των 250 τ.μ. που περιλαμβάνει και πισίνα σχεδόν ολυμπιακών διαστάσεων, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Ο υπάλληλος όμως που διαβάζει τις δηλώσεις των φορολογουμένων διαπιστώνει τα αντίθετα ακριβώς που λένε οι υπόχρεοι, ενώ διευκρινίζει ότι πράγματι υπάρχουν φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, καθώς δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, αφού εμφανίζουν μια φτωχή φορολογική δήλωση.
Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι μέσα από το πρόγραμμα των 100 δόσεων που ήταν σε εφαρμογή και με το νέο τρόπο αποπληρωμής των 12 δόσεων προσπαθούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ο υπάλληλος επανήλθε στην περιοχή του Ψυχικού λέγοντας ότι δεν είναι εφικτό να πληρώνουν οι μη έχοντες και να προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των φόρων οι κατέχοντες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν λύσεις για την αποπληρωμή των οφειλόμενων φόρων.
Ήδη στο Ψυχικό καταγράφεται μία αύξηση των μισθωτηρίων συμβολαίων σε σχέση με το παρελθόν.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας όπως και αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά τις 25.000 ευρώ το χρόνο, τα παραχωρούν σε ενοικιαστές, έτσι ώστε το μίσθωμα να τους καλύπτει το μεγαλύτερο ή το σύνολο της αξίας του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι έχουν δύο και περισσότερα ακίνητα είναι εύλογο να προχωρήσουν στην πώληση του ενός ακινήτου για την αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία.
Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων έχει καταστεί σύνηθες φαινόμενο, όπως διαπιστώνουμε από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σε ποσοστό 95% αυτές που πραγματοποιούνται σε αρκετές εφορίες της Αττικής γίνονται με κριτήριο την αποπληρωμή οφειλών προς την εφορία.
Πάντως το δικαστικό τμήμα της συγκεκριμένης εφορίας έχει ετοιμάζει περισσότερους από 140 φακέλους και ήδη προωθήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία να σημειωθεί θα κληθεί πολύ σύντομα να βγάλει πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης