Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μετά την καταστροφική συνάντηση στη Ντόχα, το πετρέλαιο περιμένει τους αμερικανούς παραγωγούς

Citigroup: Μετά την καταστροφική συνάντηση στη Ντόχα, το πετρέλαιο περιμένει τους αμερικανούς παραγωγούς
Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών εφεξής
Οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου δημιούργησαν την παγκόσμια υπερπροσφορά και τώρα μπορεί να είναι η καθοριστική δύναμη για να τερματιστεί αυτή.
Μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ και των άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου να συμφωνήσουν για πάγωμα της παραγωγής στη Ντόχα του Κατάρ, την Κυριακή 17 Απριλίου, η εστίαση μετακινείται στο ρόλο της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου, ως νέου «καθοριστικού παραγωγού».
«Οι ΗΠΑ πάντα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.
Θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος παράγοντας για την εξισορρόπηση της αγοράς», λέει ο παγκόσμιος επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για τα εμπορεύματα, Edward Morse.
«Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μία δυσανάλογη συνεισφορά στην εξισορρόπηση της αγοράς», σημειώνει.
Ο Morse λέει ότι περιμένει σχεδόν 1,3 εκατ. βαρέλια παραγωγής από χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ να βγουν εκτός συστήματος φέτος και τα 600.000 βαρέλια από αυτά θα είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη δύναμη πίσω από την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου, με την βιομηχανία του σχιστολιθικού πετρελαίου να βοηθάει στην εκτίναξη της αμερικανικής παραγωγής κατά 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε μόλις 5 χρόνια.
Η πτώση της τιμής του αργού πλήττει τις χώρες παραγωγούς, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους, εν μέσω οξείας υποχώρησης των εσόδων τους.
Οι εργάτες στη βιομηχανία πετρελαίου στο Κουβέιτ αποφάσισαν αυτό το Σαββατοκύριακο να προχωρήσουν σε απεργία, εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς και στα επιδόματά τους, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών.
Παρόλ' αυτά, οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη Ντόχα αυτό το Σαββατοκύριακο να παγώσουν την παραγωγή.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, ζητούσε να συμμετάσχει στη συμφωνία και το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη δεν δέχτηκε να συναινέσει σε πάγωμα της παραγωγής της και ο εκπρόσωπός της δεν συμμετείχε τελικά στη συνάντηση.
«Η μεγάλη απόφαση του Ριάντ είναι να πάρει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων από τα χέρια των παραγωγών και να την παραδώσει στα χέρια της αγοράς», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της IHS, Daniel Yergin.
Η απόφαση επίσης θεωρείται ευθεία εντολή του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammad bin Salman, ο οποίος τώρα λέει ότι ή χώρα του μπορεί ακόμη και να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης