Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Ο δείκτης S&P 500 μπορεί να είναι υπερτιμημένος έως και 72%

BofA Merrill Lynch: Ο δείκτης S&P 500 μπορεί να είναι υπερτιμημένος έως και 72%
Από τα τέλη Μαρτίου οι μετοχές που περιέχονται στον S&P αξίζουν συνολικά το 99% του ΑΕΠ, δηλαδή 70% υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών
Οι μετοχές συνολικά είναι πάρα πολύ ακριβές ή πολύ φθηνές;
Υπάρχουν περίπου τόσο πολλοί τρόποι για να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση όσοι είναι και οι επενδυτές στην αγορά.
Αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο μέτρο αποτίμησης της αγοράς, ο S&P 500 είναι υπερτιμημένος κατά 72%.
Το μέτρο αυτό θα ήταν η σύγκριση μεταξύ της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P (δηλαδή, η αξία του συνόλου των μετοχών των εταιρειών του S&P) και του ΑΕΠ των ΗΠΑ (το οποίο μετρά την αξία της οικονομικής δραστηριότητας που έλαβε χώρα εντός των συνόρων της Αμερικής μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα).
Από το 1964 και εντεύθεν η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 βρισκόταν στο 57% του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά μέσο όρο.
Αν εξαιρέσουμε τη φούσκα της τεχνολογίας, ο αριθμός αυτός μειώνεται στο 53%.
Ωστόσο, από τα τέλη Μαρτίου οι μετοχές που περιέχονται στον S&P αξίζουν συνολικά το 99% του ΑΕΠ, δηλαδή 70% υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Bank of America Merrill Lynch για τις μετοχές, η οποία παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία σε έκθεσή της την Πέμπτη 14 Απριλίου, σημειώνουν ότι η σχέση S&P/ΑΕΠ είναι μόνο μία από τις μετρήσεις που υποδηλώνουν ότι «η αγορά είναι ακριβή σε σχέση με τις ιστορικές αποδόσεις της».
Δείχνουν ότι άλλοι, πιο γνωστοί δείκτες, όπως ο εμπροσθοβαρής δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) του S&P καταγράφουν επίσης μία υπερτίμηση, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Από την άλλη πλευρά, ένας πολύ μικρότερος αριθμός μέτρων, όπως η τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) και η τιμή προς τις ελεύθερες ταμειακές ροές (P/CF), δείχνουν ότι οι μετοχές είναι σωστά αποτιμημένες ή ακόμη και υποτιμημένες.
Για την Gina Sanchez, η οποία διοικεί την εταιρεία τοποθέτησης περιουσιακών στοιχείων Chantico Global, ο δείκτης S&P/ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός.
«Η πραγματικότητα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης των κερδών και αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει», δήλωσε η Sanchez την Παρασκευή 15 Απριλίου στο CNBC.
«Έχουμε βρεθεί να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των κερδών με πράγματα όπως η αγορά ιδίων μετοχών και άλλους μη βιώσιμους παράγοντες και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, πιστεύοντας ότι αυτά είναι πραγματικά βιώσιμα κέρδη.
Αυτό που μας δείχνει όλη αυτή η κατάσταση είναι ότι πληρώνουμε πάρα πολλά για την ανάπτυξη που μπορούμε να περιμένουμε από τον S&P 500», σημείωσε.
Ωστόσο, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Convergex για την αγορά, Nicholas Colas, επισημαίνει δύο παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο αριθμός αυτός είναι τόσο εξωφρενικός.
Πρώτα απ 'όλα, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν γίνει πιο παγκόσμιες.
Δηλαδή, αρκετά από τα ονόματα εντός του S&P 500 κατέχουν παγκόσμια ηγετική θέση στην αγορά, όπως η Apple και η Facebook, και μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα κέρδη από το σύνολο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων τους που δεν προσμετρώνται στο αμερικανικό ΑΕΠ.
Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια επιτρέπουν σωστά να αυξηθούν οι αποτιμήσεις της αγοράς, δεδομένου ότι ανακουφίζουν τον «πόνο» που προκαλείται από την προσμονή για την παραγωγή μελλοντικών κερδών.
Όμως, ο Colas παραδέχεται ότι «σίγουρα πρόκειται για έναν ανησυχητικό αριθμό».
Ιδιαίτερα επειδή είναι μόνο ένας από τους πολλούς που υποδηλώνουν μέτρια, αν όχι σοβαρή, υπερτίμηση των αμερικανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης