Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αποκλίσεις στην ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας – Η Ιρλανδία έχει τις καλύτερες επιδόσεις

Fitch: Αποκλίσεις στην ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας – Η Ιρλανδία έχει τις καλύτερες επιδόσεις
Αρχικά τα σοκ που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν τόσο μεγάλα, που κάλυψαν τις διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των χωρών, πλέον όμως γίνονται φανερές οι αποκλίσεις
Τις αποκλίσεις που καταγράφονται στην ανάκαμψη των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ήτοι Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, επισημαίνει έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Όπως αναφέρει, η απόκλιση έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ, καθώς η οικονομική ανάκαμψη διατηρείται.
«Η κυκλική θέση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έχει βελτιωθεί σημαντικά από την κορύφωση της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012», σημειώνει η Fitch και προσθέτει ότι «συνολικά το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ έπιασε πάτο το πρώτο τρίμηνο του 2013 για να φθάσει στο 3,7% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
»Ενώ η ανάκαμψη δεν υπήρξε θεαματική, η ανάπτυξη του ΑΕΠ υπήρξε ευρέως σταθερή στο περίπου 1,5% από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και η ανάπτυξη του ΑΕΠ γύρισε σε θετική σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, εκτός της Ελλάδας».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η ανάκαμψη μεταξύ των κρατών μελών απέχει πολύ από το να θεωρείται ομοιογενής και μια νέα απόκλιση έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.
Η ανάκαμψη, επισημαίνει, επιταχύνθηκε σημαντικά το 2015 σε Ιρλανδία και Ισπανία, υπεραπέδωσε στην Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία παρέμεινε αδύναμη.
Χαρακτηριστικά η Fitch σημειώνει ότι τα μακροοικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ευρωζώνη ήταν τόσο μεγάλα, που κάλυψαν τις διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των χωρών της περιφέρειας.
Όμως, καθώς τα σοκ αυτά άρχισαν να ξεθωριάζουν, συγκεκριμένοι παράγοντες σε κάθε χώρα έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται σχετικοί.
Σύμφωνα με τη Fitch, τα εξωτερικά ανοίγματα, η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, οι προοπτικές επενδύσεων και η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι αλληλένδετοι τομείς κλειδιά, που εξηγούν τις αποκλίσεις που καταγράφονται.
Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, η Ιρλανδία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα και τελευταία, η δυναμική ανάπτυξής της βοηθήθηκε από το υψηλό επίπεδο ανοίγματος της ιρλανδικής οικονομίας, η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έλαβε ώθηση από την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.
Η πιθανή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας επίσης έχει βελτιωθεί έναντι της κρίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό έναντι της Ιρλανδίας, ενώ αντιθέτως η ανάκαμψη και η μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης έχουν παραμείνει αδύναμες στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Οι επενδύσεις μόλις και μετά βίας αναπτύσσονται, καταγράφεται αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ η πρόσφατη δημοσιονομική χαλάρωση έχει αποτύχει να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης