Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Η προσπάθεια ενοχοποίησης της Ελλάδας οτι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες θα πέσει στο κενό

Βούτσης (ΠτΒ): Η προσπάθεια ενοχοποίησης της Ελλάδας οτι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες θα πέσει στο κενό
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης
«Η προσπάθεια για ενοχοποίηση της χώρας μας, επαναλαμβάνω της χώρας και όχι στενά της κυβέρνησης, όπως θα θέλαν κάποιοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί κύκλοι, ως μιας χώρας που δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες, θα πέσει στο κενό», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Ο ίδιος  έκανε λόγο για «μια συνειδητή προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να χρησιμοποιηθεί το ΔΝΤ ως μοχλός για μια ουσιαστική υπαναχώρηση στα συμφωνηθέντα του Αυγούστου».
Όπως είπε, «η υπαρκτή διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, χρησιμοποιείται εντέχνως ως φύλλο συκής για να τίθενται ζητήματα πέραν αυτών που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία του καλοκαιριού και για να επανέλθει στο προσκήνιο το ασφυκτικό δίλλημα που προκύπτει από τη συνεχή παράταση της διαπραγμάτευσης, με την έλλειψη ρευστότητας για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «η φιλολογία περί “μονομερών ενεργειών” είναι εντελώς άσφαιρη, ακριβώς γιατί οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν προετοιμαστεί και αναδιαμορφωθεί σε επαφή με την κοινωνία εδώ και μήνες από την ελληνική πλευρά και έχουν τύχει ευρύτερης συναίνεσης στις σχετικές συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ακόμη, σημείωσε ότι «η αποδοχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στην πορεία του προγράμματος δεν μπορεί να προοιωνίζεται την ύπαρξη δύο διαφορετικών συμφωνιών, δηλαδή μιας δήθεν “τυπικής” που έγινε τον Αύγουστο και μιας συμφωνίας που θα γίνει ιδιαιτέρως με το ΔΝΤ στη βάση άλλων οικονομικών σταθερών και άλλων απαιτήσεων για αντικοινωνικά μέτρα», ούτε μπορεί «να καθιστά την επιτευχθείσα συμφωνία, υπό το βάρος μάλιστα εκβιαστικών διλλημάτων που είχαν τεθεί στη χώρα, ως “κινούμενη άμμο” πάνω στην οποία θα τίθενται συνεχώς νέα ζητήματα ή θα υπάρχουν συνεχείς αρνήσεις για αποτελεσματικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».
Υπογράμμισε δε, πως «εάν υπάρχει πραγματικά συμφωνία στους στόχους και στα μεγέθη που προσδιορίζουν σήμερα τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι εντελώς απαράδεκτο να μπαίνουν εμπόδια και να υπάρχουν βέτο σε προτάσεις της ελληνικής πλευράς που προσδιορίζονται από το τεκμήριο της ελάφρυνσης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ή σε κάθε περίπτωση της μη περαιτέρω επιβάρυνσής τους».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει θέμα εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας με τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στην αξιολόγηση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «πρέπει να είναι κανείς εθελόδουλος ή ακραία νεοφιλελεύθερος για να ενστερνίζεται την άποψη ότι η χώρα χρειαζότανε μνημόνια, ισχυρή επιτήρηση, δεσμεύσεις και οριζόντιες περικοπές για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Άρα είναι προφανές για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας αλλά και για το πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, προφανώς βέβαια και για την παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι υπάρχει, τίθεται εδώ και χρόνια, ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας, όταν η εφαρμογή συμφωνιών εμπεριέχει μέτρα και περικοπές που βρίσκονται προφανώς έξω από το πολιτικό πρόγραμμα αλλά και από τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της κοινωνίας μας»
Σημειώνει μάλιστα ότι του  προκαλεί κατάπληξη και πολιτική θλίψη το γεγονός ότι «υπάρχουν ακόμα ηγεσίες και πολιτικά κόμματα στη χώρα μας, όπως βέβαια και μερικοί πρόθυμοι των media που αποδέχονται ως αληθή όσα λένε εναντίον της χώρας και της κυβέρνησης οι δανειστές μηρυκάζοντας την προπαγάνδα όσων συνέργησαν για να οδηγηθεί η κοινωνία μας σε ανθρωπιστική κρίση.
Η κοινωνική δημοκρατία προφανώς πάει χέρι-χέρι με την πολιτική δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή θα έπρεπε να ασκείται κατά το Σύνταγμα μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην υπερεθνική ευρωπαϊκή ενοποίηση στην οποία ισότιμα συμμετέχει η χώρα μας».
Κάνοντας αναφορά στο ΔΝΤ, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι «έχει διεθνώς αντλήσει μια νέα νομιμοποίηση κι ένα υποτιθέμενο κύρος μέσα από την επιβληθείσα συμμετοχή του στα ελληνικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς δεν θέλει να απεκδυθεί αυτόν το ρόλο που του αναθέτουν για δικούς τους λόγους κάποιες κυρίαρχες ελίτ που ηγεμονεύουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ταυτόχρονα, η επιμονή να παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της χημείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και της τακτικής των θεσμών απέναντι στη χώρα μας, έχει να κάνει και με την εμφανή προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του, με κορυφαίο ενορχηστρωτή τον κ. Τόμσεν, ώστε να μην αναληφθούν οι ευθύνες για τα σοβαρά λάθη, τα οποία και οι ίδιοι έχουν αναγνωρίσει, στη διαμόρφωση των προγραμμάτων που επέβαλαν με τα προηγούμενα μνημόνια».
Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο ίδιος αφού αναφέρει ότι «όλη η κοινωνία πλέον ξέρει ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μένουν σταθερές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το ύψος των κύριων συντάξεων ή η μερική έστω αναδιανομή μέσω του φορολογικού ή ακόμα η υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας και βέβαια η συγκρότηση ενός ταμείου που θα έχει και θεσμοθετημένο μερίδιο αναπτυξιακής, επενδυτικής δραστηριότητας», τονίζει ότι  «η όποια προσπάθεια για να υπονομευθούν ή για να προστεθούν επιπλέον ζητήματα που θα διαλύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή θα πέσουν στο κενό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι «η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κοινωνία από το τέλμα, την περιθωριοποίηση, την ύφεση και την ανεργία», δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε προοπτικές οποιασδήποτε “απόδρασης”, ενώ «ούτε βέβαια είναι υπεύθυνη στάση να σκέφτεται κανείς για εκλογές κάτω από την πίεση της ανερμάτιστης αντιπολιτευτικής ρητορείας γι’ αυτό το θέμα».
Σχετικά με την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως «είναι δικαίωμά του», σημειώνοντας ότι «μπορεί κανείς να σημειώσει με ενδιαφέρον την ουσία των θέσεων που εξέφρασε τόσο στη συζήτηση για το ασφαλιστικό όσο και στη συζήτηση σε σχέση με τα φαινόμενα διαπλοκής ΜΜΕ-τραπεζών-πολιτικού συστήματος.
Θέσεις που προοιωνίζονται μια άνετη και γρήγορη συμφωνία που θα ήταν διατεθειμένος ο ίδιος να συνυπογράψει με τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους θεσμούς, του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου, εφόσον κληθεί να διαδραματίσει ένα ρόλο διακυβέρνησης, οποτεδήποτε κι αν γίνει αυτό».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιαμόρφωσης ή διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η  σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να επιδιώξει και να πετύχει συναινέσεις και ανοχές μέσα σ’ ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ή και κατά θέμα ή και κατά μεταρρύθμιση στην παρούσα Βουλή.
Δεν μπαίνει θέμα αλλαγής της ταυτότητάς της».
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι  «θα πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα σε δύο κορυφαία ζητήματα που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια της ιλιγγιώδους ανόδου για το κόμμα και για τα οποία δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις που να διαμορφώνουν μια στέρεη κουλτούρα της Αριστεράς του 21ου αιώνα που διεκδικεί ή συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας και στην προοδευτική υπέρβαση της κρίσης.
Αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά και δεν πρέπει να μπαίνουν “κάτω από το χαλί”». Πρώτον, κατά τον ίδιο, «είναι το θέμα της ουσιαστικής αντιμετώπισης ενός προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που τα στοιχεία του θα πρέπει από τώρα να οικοδομούνται ή έστω να ανιχνεύονται σε συνθήκες διακυβέρνησης με μνημονιακούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.
Δεύτερον είναι η αντιστοίχιση της κομματικής επιρροής στην κοινωνία με την εκλογική επιρροή που κινήθηκε από το 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του ’15 σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».
Ο κ. Βούτσης καταλήγει τονίζοντας ότι «το ποια πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θα συμμετάσχουν σε επίπεδο κορυφής σ’ αυτή την προσπάθεια ή -πόσο μάλλον- και στην κυβέρνηση, είναι θέματα που θα λυθούν με συλλογικές διαδικασίες και οπωσδήποτε κατά το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και την προνομία του πρωθυπουργού για τη συγκρότησή της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης