Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στους FT: Η αξιολόγηση θα κλείσει τις επόμενες ημέρες - Δεν κατανοώ το ΔΝΤ - Διαψεύσαμε τους καταστροφολόγους

Τσίπρας στους FT: Η αξιολόγηση θα κλείσει τις επόμενες ημέρες - Δεν κατανοώ το ΔΝΤ - Διαψεύσαμε τους καταστροφολόγους
Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, τώρα θέτουμε τις βάσεις για ανάκαμψη, αναφέρει σε άρθρο του στους FT ο έλληνας πρωθυπουργός
Αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο γνώμης, που δημοσιεύει σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας γράφει: 

«Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 2,3%.
Αντιθέτως, το 2015 ήταν μια χρονιά σταθερότητας, με ύφεση 0,2%.
Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την οικονομία σε βελτιωμένη θέση ως προς την ικανότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον.
Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα υπερέβη αρκετούς κρίσιμου στόχους: η είσπραξη δημοσίων εσόδων υπερέβη τον στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας μόνο το 1/5 των διαθέσιμων για αυτό τον σκοπό κονδυλίων, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 24,9% από 26,5% το 2014 και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,3% τον Νοέμβριο του 2015, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα στην απορρόφηση κονδυλιών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με απορρόφηση 97%, ενώ ο τουρισμός έσπασε κάθε ρεκόρ, με περίπου 26 εκατ. τουρίστες να φτάνουν στη χώρα και 15,5 δισ. ευρώ από έσοδα.
Ελάχιστοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν, λοιπόν, ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας.
Έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, στη διάρκεια των οποίων χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θέτει τώρα τις βάσεις για μια βιώσιμη και ευρεία ανάκαμψη.
Το κάνει αυτό με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογών και με μία δέσμευση να αποκαταστήσει τις χρόνιες, θεσμικές παθολογίες της, που εδώ και δεκαετίας υπήρξαν η πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.
Αυτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Παρότι ο δημοσιονομικός δρόμος είναι πολύ ηπιότερος και πολύ καλύτερα σχεδιασμένος, από ό,τι στα προηγούμενα προγράμματα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και λεπτούς πολιτικούς συμβιβασμούς σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Την ίδια ώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κύριας πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα: την προσφυγική κρίση.
Ένα σημαντικό, άμεσο ορόσημο, που θα φέρει την Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάκαμψης είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Με πολλούς τρόπους, αυτό είναι το κλειδί, δεδομένου ότι αφορά στα περισσότερα από τα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Και η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να την ολοκληρώσει σύντομα.
Για το σκοπό αυτό, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με όλα τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, αρμόδιους για την επιτήρηση του προγράμματος διάσωσης και του ύψους του φορολογικού πακέτου που πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Το πακέτο περιλαμβάνει ένα πακέτο μόνιμων μέτρων, το σημαντικότερο από τα οποία είναι μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και μια σημαντική αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί για να αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μετά από αυτό.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να φέρει νομοθεσία για την ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης εμπορίας των προϊόντων καπνού και των καυσίμων, μια νομοθεσία που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αλλά και νόμο για τη μόνιμη βελτίωση της φοροεισπρακτική ικανότητας.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση της συμμόρφωσης.
Θα αποκαταστήσει επίσης τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα.
Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει τρεις στόχους: την απόδοση, την απλότητα και την προοδευτικότητα.
Πράγματι, αυτό θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή.
Θα παράσχει επίσης τη δημοσιονομική απόδοση που έχουμε συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα και, το σημαντικότερο, θα διανέμει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, απαιτώντας περισσότερο από εκείνους που έχουν σχετικά περισσότερα για να συμβάλουν.
Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με τρόπο που αφήνει ανέπαφη την απόδοση και την απλότητά τους, αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μετατοπίζοντας ένα σημαντικό μερίδιο της επιβάρυνσης στους σχετικά φτωχούς.
Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με την εντολή την κάλυψη του διπλού στόχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, από την άλλη.
Φιλοδοξία μας, ουσιαστικά κριτήριο μας για την επιτυχία, είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα παραδώσουν αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου οικονομικού περιβάλλοντος και με σεβασμό στους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.
Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος είναι ένα καλό παράδειγμα του σε τι στοχεύουμε.
Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, αγνοώντας πεισματικά το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας, δεν υπηρετεί τις αρχές, στη βάση των οποίων η Ευρώπη άκμασε.
Ωστόσο, έχω πίστη ότι εντός των επόμενων ημερών, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.
Είμαι πεπεισμένος ότι 2016 θα σηματοδοτήσει την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποκαθιστώντας την περηφάνια και την αισιοδοξία των πολιτών και κάνοντας την χώρα παράδειγμα ευρείας και βιώσιμης ανάπτυξης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης