Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling στο Brookings: Χωρίς τον ESM η Ελλάδα θα είχε εκδιωχθεί από την ευρωζώνη - Ελάφρυνση, αλλά όχι κούρεμα χρέους

tags :
Regling στο Brookings: Χωρίς τον ESM η Ελλάδα θα είχε εκδιωχθεί από την ευρωζώνη - Ελάφρυνση, αλλά όχι κούρεμα χρέους
H Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εάν επιμείνει και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί
Στην επισήμανση ότι εάν δεν είχαν δημιουργηθεί ο EFSF και ο ESM, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, προχώρησε σήμερα 13 Απριλίου του 2016 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Brookings.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ένα «έργο υπό εξέλιξη», αλλά μπορεί να τα καταφέρει εάν επιμείνει και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι συνάδελφοί του, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, βρίσκονται στην Αθήνα για να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να προχωρήσουν προτού ο ESM να προχωρήσει στην επόμενη εκταμίευση δόσης προς την Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του ESM τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όχι όμως και υπέρ του ονομαστικού κουρέματος αυτού.
Ειδικότερα, απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος του επίσημου ελληνικού χρέους.
Εξάλλου, στην ομιλία του ο Klaus Regling ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
* Η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα της Ολλανδίας για τις συνθήκη Ε.Ε. - Ουκρανίας επιτείνει τις ανησυχίες ορισμένων ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίση.
* Υπάρχουν προκλήσεις και ορισμένες είναι καινούργιες, αλλά η Ευρώπη έχει μάθει να τις αντιμετωπίζει και να βγαίνει πιο δυνατή.
* Μερικές φορές η Ευρώπη μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί αργά, αλλά η δημοκρατία χρειάζεται χρόνο.
* Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει κάποιες δυνάμεις που δεν τις αντιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι, ενώ υπάρχει ευρεία στήριξη για το ευρώ μεταξύ των πολιτών.
* Βρισκόμαστε στην τέταρτη χρονιά ανάκαμψης, με την ανάπτυξη πάνω από τις προβλέψεις.
* Σε απρόσμενα ισχυρό επίπεδο η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
* Ο EFSF και ο ESM έχουν μία κοινή δυνατότητα δανειοδότησης ύψους 700 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιεύσει 254 δισ. ευρώ σε 5 χώρες.
* Τέσσερα από τα πέντε υπό προγράμματα στήριξης στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ η Ελλάδα παραμένει «έργο υπό εξέλιξη».
* Κάτω από το 1% το κόστος δανεισμού του ESM, το οποίο μετακυλύουμε στις χώρες που βοηθάμε.
* Επόμενες προκλήσεις για την Ευρώπη είναι το Brexit, η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία και ο αναδυόμενος εθνικισμός.
* Όσον αφορά το Brexit, ελπίζω η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε, καθώς μία έξοδος θα αποδυνάμωνε την Ε.Ε. πολιτικά, αν και θα έπληττε πολύ περισσότερο την ίδια τη Βρετανία, ειδικά οικονομικά.
* Όσον αφορά το προσφυγικό, θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μία τόνωση της οικονομίας από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που εισήλθαν στην Ε.Ε., καθώς θα τονωθεί η ζήτηση, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να βοηθήσουν με το δημογραφικό πρόβλημα της Ε.Ε.
* Μία αναστολή της συνθήκης Σένγκεν θα πλήξει τις οικονομίες και θα δώσει το λάθος μήνυμα.
* Η Ευρώπη πρέπει να βελτιωθεί στους τομείς της παραγωγικότητας, ενώ η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει μικρότερες αντιστάσεις απέναντι στα σοκ της οικονομίας, από ότι οι ΗΠΑ.
* Απαιτείται ολοκλήρωση της τραπεζική ένωσης και μία ένωση των κεφαλαιαγορών.

Τι δήλωνε το πρωί ο Klaus Regling


Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε έναν χρονικό ορίζοντα 4 εβδομάδων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο Regling υποβάθμισε τη σημασία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει τον Μάιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η ευαίσθητα πολιτικά συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικά δύσκολα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το φορολογικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Ωστόσο θεωρώ ρεαλιστικό σενάριο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ορίζοντα 4 εβδομάδων», εκτίμησε ο Regling.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Regling έσπευσε να μετριάσει τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ.
Ερωτώμενος εάν ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός:
«Καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα ένα χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους και σε ποιο βαθμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ESM.
Ο Regling επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς αυτό συμφωνήθηκε στο ανώτατο επίπεδο τον Ιούλιο του 2015.

Οι πιθανές επιλογές για το χρέος

Ο Regling τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.
Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση - όπως ο προϋπολογισμός - όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης