Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οριστικό λουκέτο για την Ηλεκτρονική Αθηνών - Κλειστά από αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου και τα 45 καταστήματα

Οριστικό λουκέτο για την Ηλεκτρονική Αθηνών - Κλειστά από αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου και τα 45 καταστήματα
Στο δρόμο οι περίπου 450 εργαζόμενοι της εταιρείας - Τα προβλήματα ρευστότητας λόγω των capital controls και την επακόλουθη ακύρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης επικαλείται η εταιρεία ως βασικούς λόγους της πτώχευσης
Σε οριστικό «λουκέτο» οδηγήθηκε τελικά η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών».
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.
Έτσι από αύριο τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά, ενώ στο δρόμο θα βρεθούν οι περίπου 450 εργαζόμενοι της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αιτία της κατάρρευσής της είναι η οικονομική κρίση, με τα capital controls να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα προβλήματα ρευστότητας, ενώ η εταιρεία αποδίδει στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 και την ακύρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέροντα τα εξής:
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας.
Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές.
Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.
Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.
Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Τι ανέφερε σε ρεπορτάζ του την Πέμπτη 7 Απριλίου το bankingnews.gr

Δύσκολες ώρες περνά η Ηλεκτρονική Αθηνών, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στη χώρα, η οποία δίνει την ύστατη μάχη για την επιβίωση της.
Ο αγώνας του ιδιοκτήτη της Γιάννη Στρούτση η οποία έχει ξεκινήσει από το 2012, βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο, με αρκετά καταστήματα να προχωρούν σε εκποίηση των προϊόντων τους και να βάζουν λουκέτο.
Μέσα στις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρία έκλεισαν, σε Ηράκλειο Κρήτης, Ορεστιάδα και Ρέντη, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλα που βρίσκονται κυρίως στην επαρχία.
Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, ήταν γνωστά στην αγορά, καθώς ο κ. Στρούτσης αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ήταν το 2014) με στόχο η εισηγμένη να αναδιαρθρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της σε μακροπρόθεσμα και να αντλήσει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.
Το 2014, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το οικονομικό σκόπελο, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους, να προσφέρουν ένα μισθό για την διάσωση της Ηλεκτρονικής.
Η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, οδηγώντας τον κ. Στρούτση να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι δεσμευτική.
Στην χρήση 2014-2015 (1-7-2014/30-6-2015) ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 72,9 εκατ. ευρώ στα 67,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,5 εκατ. ευρώ από 11,9 εκατ. ευρώ.
Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκαν και τα EBITDA, στα 3,3 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.
Ο Γιάννης Στρούτσης απέκτησε την αλυσίδα Ηλεκτρονική το 1989, η οποία προϋπήρχε από τη δεκαετία του '50.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να την κάνει την μεγαλύτερη αλυσίδα στην χώρα.
Οι επιλογές του όμως, στην πορεία, δεν στέφθηκαν πάντα με επιτυχία.
Η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Σαραφίδη η οποία επιβάρυνε τον Όμιλο αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.
Και αυτό γιατί την στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να ήταν η ελληνική αγορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού με αποτέλεσμα πολυεθνικές να καταφέρουν να κάνουν γερό μπάσιμο στην Ελλάδα.
Από το 2011 ο επιχειρηματίας υπολογίζεται ότι έχει κλείσει πάνω από 15 καταστήματα, έχει μειώσει μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες του πάνω από 20%.
Πλήγμα για την αλυσίδα αποτέλεσε και το πρόστιμο- μαμούθ, περί τα 80 εκατ. ευρώ που της επεβλήθη για εικονικές συναλλαγές.
Από την πρώτη στιγμές ο κ. Στρούτσης υποστήριζε ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της Ηλεκτρονικής ήταν και είναι πραγματικές, τονίζοντας ότι η εταιρία κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠA μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.
Τελικά κατάφερε το πρόστιμο να μειωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης