Τελευταία Νέα
Διεθνή

Open Europe: Δύσκολες αποφάσεις περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit

Open Europe: Δύσκολες αποφάσεις περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit
Η οικονομική παραγωγή στη Βρετανία θα ήταν πιθανώς μεταξύ 0,5% και 1,5% μικρότερη απ' ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση μέχρι το 2030 σε περίπτωση Brexit
Η Βρετανία θα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές όσον αφορά το εμπόριο, τους εργατικούς νόμους και το περιβάλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αντιδημοφιλείς για τους ψηφοφόρους, αν θέλει να αντισταθμίσει το πλήγμα στην οικονομία της από οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Open Europe.
Η οικονομική παραγωγή στη Βρετανία θα ήταν πιθανώς μεταξύ 0,5% και 1,5% μικρότερη απ' ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση μέχρι το 2030 αν αποφασίσει να εξέλθει του ευρωπαϊκού μπλοκ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με το Open Europe.
Αυτού του είδους ο αντίκτυπος δεν θα ήταν τεράστιος και νέες εμπορικές συμφωνίες θα βοηθούσαν ώστε να μετριαστεί η διαφορά.
Ωστόσο, επισημαίνεται, συμφωνίες με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με τη λαϊκή αντίδραση, παρόμοια με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά τον φθηνών εισαγωγών κινεζικού σιδήρου, που έχουν αποδεκατίσει την βιομηχανία χάλυβα της Βρετανίας.
Επίσης, σύμφωνα με το Open Europe, μια Βρετανία σε μια μετά την Ε.Ε. εποχή ίσως να μπει στον πειρασμό να μην ακολουθεί τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ για τους προσωρινούς υπαλλήλους και για τον αριθμό ωρών που μπορούν να εργάζονται οι εργαζόμενοι και να καταργήσει επίσης τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Τέτοιου είδους αποφάσεις, σημειώνει το Open Europe, μπορεί να βοηθήσουν να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, όμως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αντιδράσεις στους ψηφοφόρους.
Όπως αναφέρει ο συνεργάτης του Open Europe, Raoul Ruparel, «υπάρχουν οφέλη για τη Βρετανία σε μια μετά το Brexit εποχή, όμως δεν είναι εύκολο» και διερωτάται αν ο κόσμος και οι πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη.
«Δεν νομίζω ότι οι σκληρές επιλογές έχουν συζητηθεί επαρκώς», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, ένα άλλο σημαντικό θέμα στη συζήτηση για το Brexit, το Open Europe σημειώνει ότι χώρες όπως ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ελβετία, τις οποίες μνημονεύουν ως μοντέλα σε μια μετά Brexit εποχή όσοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., είναι χώρες με υψηλότερα επίπεδα μετανάστευσης έναντι της Βρετανίας και ότι ακόμη θα χρειαζόταν η χώρα φθηνά εργατικά χέρια από το εξωτερικό.
Τέλος, το Open Europe σημειώνει ότι οι μεγάλες προκλήσεις της Βρετανίας για τη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητάς της δεν έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης