Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Ιδανική τιμή για το πετρέλαιο τα 30 δολ. - Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στη Ντόχα

Barclays: Ιδανική τιμή για το πετρέλαιο τα 30 δολ. - Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στη Ντόχα
Ο Miswin Mahesh, αναλυτής της Barclays, υποστήριξε ότι ένας αριθμός χωρών όπως το Ιράν, είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την παραγωγή τους αντί να τη μειώσουν
Οι ελπίδες για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου κατά την επικείμενη σύνοδο του την Κυριακή 17 Απριλίου περιορίζονται, καθώς ένας αριθμός χωρών εντός και εκτός του Οργανισμού αναμένεται να μην συναινέσουν στην επίτευξη συμφωνίας.
Τουλάχιστον 15 μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου που καλύπτουν περίπου το 75% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αναμένεται να λάβουν μέρος στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα του Κατάρ.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα λόγω των προσδοκιών ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου, που υποφέρουν από τη χαμηλή τιμή του εμπορεύματος και την πληθώρα αποθεμάτων, είναι έτοιμοι να αποφασίσουν ομόφωνα το πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση και εξισορρόπηση στην αγορά.
Στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και οι Ρωσία, Ομάν και Μπαχρέιν, που δεν συμμετέχουν στον Οργανισμό. Το Μεξικό αναφέρεται ότι θα συμμετέχει ως παρατηρητής ενώ οι ΗΠΑ, άλλος ένα σημαντικός παραγωγός, δεν θα λάβει μέρος.
Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής προκειμένου να καταλήξουν σε μία απόφαση, πράγμα που δεν είναι εύκολο λόγω των γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων που υπάρχουν αλλά και των διαφορετικών οικονομικών αναγκών των χωρών.
Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει στο πάγωμα μόνο αν συμμετέχει και το Ιράν, που είναι ανταγωνιστής του.
Ωστόσο, το Ιράν έχει πει ότι δεν θέλει να μειώσει την παραγωγή του έως ότου κερδίσει και πάλι το μερίδιο αγορά που είχε πριν από τα χρόνια των κυρώσεων που την ταλαιπώρησαν.
Ανάλογα, μερικές χώρες όπως η Λατινική Αμερική, έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του και άλλες είναι απρόθυμες να το πράξουν καθώς ανησυχούν ότι θα πληγούν οι επενδύσεις και είναι καχύποπτες σχετικά με το αν θα συμμορφωθούν όλοι με τη συμφωνία.
Ο Miswin Mahesh, αναλυτής της Barclays, μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι ένας αριθμός χωρών όπως το Ιράν, είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την παραγωγή τους παρά να την μειώσουν από τη στιγμή μάλιστα που έχουν βελτιώσει τις υποδομές τους.
Οι τιμές του πετρελαίου στην παρούσα φάση κινούνται πέριξ των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, έχοντας ανακάμψει από τα 27 δολάρια που βρίσκονταν τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Mahesh, τονίζουν ότι οι χαμηλές τιμές είναι αναγκαίες προκειμένου να ωθήσουν τους παραγωγούς σε περικοπή της παραγωγής και εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.
"Η ιδανική τιμή εξισορρόπησης είναι γύρω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Σε αυτά τα επίπεδα οι παραγωγοί αρχίζουν να προβληματίζονται και μπορεί να προχωρήσουν σε συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, στα 40 με 50 δολάρια, αρκετοί από αυτούς μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης