Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο D. Cameron ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μετά τα Panama Papers

Βρετανία: Ο D. Cameron ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μετά τα Panama Papers
Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για υποκρισία λόγω της εμπλοκής του πατέρα του στις αποκαλύψεις 
Σειρά αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μια θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ο οποίος βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των αποκαλύψεων των Panama Papers καθώς το όνομα του πατέρα του φιγουράρει μεταξύ εκείνων που φοροδιέφυγαν προσπαθώντας να αποφύγουν τη βρετανική φορολογία.
Ο D. Cameron, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστήριξε ότι εισαγάγει αυτά τα μέτρα προκειμένου να δώσει τέλος στη φοροδιαφυγή χωρίς να υποσκάψει την επιχειρηματική «έμπνευση», αλλά και να δώσει τέλος ως προς τις υποψίες για την προσωπική του περιουσία.
Όπως ανακοίνωσε οι περισσότερες από τις κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος και τα υπερπόντια εδάφη, όπως τα Κέιμαν και οι Παρθένες Νήσοι που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, θα πρέπει στο εξής να μοιράζονται με το Λονδίνο τις φορολογικές πληροφορίες που διαθέτουν.
Τα εδάφη αυτά, εκτός από τα Γκέρνσεϊ και την Ανγκουίλα, έχουν, ήδη, συμφωνήσει να παράσχουν στις δικαστικές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των ιδιοκτητών των εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε αυτά, είπε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.
«Για πρώτη φορά, η αστυνομία και οι αρχές θα είναι σε θέση να βλέπουν ακριβώς ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο των εταιρειών που είναι καταχωρημένες στα εδάφη αυτά», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τα Κέιμαν, τις Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες και το νησί Τζέρσεϊ.
Παράλληλα προσπάθησε να υπερασπιστεί τον πατέρα του και την παρουσία του ονόματός του στα έγγραφα των Panama Papers λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενοχοποιηθούν γενικώς όσοι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, όπως έκανε ο πατέρας.
Επίσης, προσπάθησε να αναδείξει τη διαφορά ανάμεσα στην «νόμιμη φοροαποφυγή» και την παράνομη, όπως είπε, ενώ προανήγγειλε και βαριές ποινές για όσες εταιρείες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να επενδύουν τα χρήματά τους σε offshore εταιρείες και να αποφεύγουν τη φορολογία.
Παρόλα αυτά, οι διακηρύξεις Cameron δεν φάνηκαν να πείθουν ούτε την αντιπολίτευση ούτε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης που το Σαββατοκύριακο διαδήλωσε.
Τον κατηγορούν για υποκρισία όταν λέει ότι θα προσπαθήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή όταν ο ίδιος ο πατέρας του ακολούθησε αυτήν την πρακτική αλλά και για σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά στην δημόσια παραδοχή της εμπλοκής και του ιδίου πριν το 2012 οπότε εκλέχτηκε στη συγκεκριμένη offshore εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης