Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Η κυβέρνηση εκτροχίασε την οικονομία με ψευδείς υποσχέσεις και ψέματα – Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μακροπρόθεσμα

Σαμαράς: Η κυβέρνηση εκτροχίασε την οικονομία με ψευδείς υποσχέσεις και ψέματα – Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μακροπρόθεσμα
Την αισιοδοξία του ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να ευημερήσει και να καταστεί ισχυρή εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέδριο της Credit Suisse
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Ασιατικών Επενδύσεων Credit Suisse 2016, κατηγορώντας τη για εκτροχιασμό της οικονομίας με ψευδείς υποσχέσεις και απερίφραστα ψέματα.
Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να ευημερήσει και να καταστεί εκ νέου ισχυρή.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν ένα μοναδικό και εξουθενωτικό συνδυασμό προκλήσεων: υπερβολικά ελλείμματα και χρέος, μείωση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολιτική αναταραχή, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και περαιτέρω αποσταθεροποίηση και ανησυχίες για την ασφάλεια, λόγων της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, όλες αυτές οι κρίσεις έχουν συγκλίνει και όλες μαζί θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για κάθε κοινωνία.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει το 2014 και είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ένα χρόνο νωρίτερα του εκτιμώμενου βάσει του προγράμματος διάσωσης που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνησή τους, όταν το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών οδήγησε σε νέα κυβέρνηση συνασπισμού ηγούμενη από ένα λαϊκίστικο κόμμα, το οποίο κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων που είχαν εξαντληθεί από τη λιτότητα.
Αυτό οδήγησε σε αναβολή ή ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιστροφή στην ύφεση, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικόητα.
«Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα έναντι του υπόλοιπου κόσμου», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις ανεπάρκειες της αγοράς. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, τότε η Ευρώπη θα είναι καταδικασμένη και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει».
Ειδικά η Ελλάδα και η Ευρώπη, υπογράμμισε, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη χρειάζεται βαθύτερη και ταχύτερη ενσωμάτωση, ενώ πέραν των εσωτερικών προβλημάτων της, πρέπει να προσέξει το διεθνές περιβάλλον και το περιβάλλον παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
«Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που καταρρέει», τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι «οι εμπορικοί και συναλλαγματικοί πόλεμοι θα χειροτερέψουν την κατάσταση».
Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εσωτερική σταθερότητα, δεν μπορεί να προωθεί την σταθερότητα παγκοσμίως αν είναι ασταθής στο εσωτερικό της, ανέφερε και προειδοποίησε ότι όταν συνδυάζονται ο λαϊκισμός με τον εξτρεμισμό, όπως συνέβη με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια και παράλληλη στασιμότητα.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «ματαίωση της αλλαγής, αναίρεση των μεταρρυθμίσεων και εκτροχιασμό της οικονομίας με ψευδείς υποσχέσεις και απερίφραστα ψεύδη».
Όσον αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαι πολύ σκεπτικός βραχυπρόθεσμα», όμως πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, είμαι αισιόδοξος μακροπρόθεσμα».
Η χώρα, τόνισε, είναι πλούσια σε ταλέντα και φυσικές πηγές, περιλαμβανομένων των ανεκμετάλλευτων πηγών ενέργειας, με πανέμορφα τοπία και φημισμένο πολιτισμό.
Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί εκ νέου ευημερούσα και ισχυρή, «ένας φάρος ανάπτυξης, ελπίδας και σταθερότητας για τους γείτονές της», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης