Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Γιατί ο Ted Cruz είναι χειρότερη επιλογή από τον Donald Trump για την οικονομία των ΗΠΑ

Krugman: Γιατί ο Ted Cruz είναι χειρότερη επιλογή από τον Donald Trump για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο Trump μπορεί να είναι ανίδεος, απρόβλεπτος και υπέρμαχος του προστατευτισμού, αλλά ο Cruz πιστεύει στον κανόνα του χρυσού και αυτό θα μας οδηγήσει σε προβλέψιμα άσχημα αποτελέσματα
Το ερώτημα ποιος είναι χειρότερος για την αμερικανική οικονομία μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Donald Trump και Ted Cruz, εξετάζει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Paul Krugman.
Συγκεκριμένα, διερευνά γιατί ο Cruz θεωρείται χειρότερος από τον Trump.
Για την οικονομία, αυτό είναι το ερώτημα, σύμφωνα με τον Krugman.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει, ο Trump αποτελεί υπέρμαχο του προστατευτισμού, ενώ ο Cruz είναι λάτρης του κανόνα του χρυσού.
Και γνωρίζουμε πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.
Ο προστατευτισμός καθιστά τις οικονομίες λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας.
Βάλτε δασμούς στις εισαγωγές και οι άνθρωποι θα ξοδεύουν λιγότερα για τις εισαγωγές - αλλά, συνήθως, θα ξοδέψουν περισσότερα σε άλλα πράγματα.
Έτσι, μια παγκόσμια στροφή προς τον προστατευτισμό θα μείωνε τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές σε όλον τον κόσμο, με το συνολικό αποτέλεσμα στις καταναλωτικές δαπάνες και κατά συνέπεια στην απασχόληση να είναι ουδέτερο.
Ναι, ξέρω ότι υπάρχει μελέτη της Moody's που υποστηρίζει ότι τα Trumponomics θα αποτελούσαν βόμβα στα θεμέλια της αγοράς εργασίας, αλλά πραγματικά δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα.
Η καλύτερη εικασία που μπορώ να κάνω είναι ότι υποθέτουν ότι οι πρώην δαπάνες για εισαγωγές εξαφανίζονται, μία όχι και τόσο πετυχημένη υπόθεση.
Και όχι, ο προστατευτισμός δεν προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση.
Ήταν η συνέπεια, όχι η αιτία - και πολύ λιγότερο σοβαρή σε χώρες που είχαν τη σύνεση να εγκαταλείψουν τον κανόνα του χρυσού.
Πράγμα που μας φέρνει στον Cruz, ο οποίος είναι φανατικός υπέρμαχος του κανόνα του χρυσό, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της Ύφεσης.
Το πρόβλημα με το χρυσό είναι, πρώτα απ' όλα, ότι αφαιρεί την ευελιξία.
Σε περίπτωση ενός αρνητικού σοκ στη ζήτηση, αποκλείει κάθε δυνατότητα παρέμβασης με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ακόμη χειρότερα, η εξάρτηση από το χρυσό μπορεί εύκολα να έχει το αποτέλεσμα μίας εξαναγκασμένης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ακριβώς τη λάθος στιγμή.
Σε μια κρίση, οι άνθρωποι ανησυχούν για τις τράπεζες και αναζητούν μετρητά, αυξάνοντας τη ζήτηση για τη νομισματική βάση - αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί η νομισματική βάση για να ικανοποιηθεί η ζήτηση, γιατί είναι συνδεδεμένη με το χρυσό.
Επιπλέον, μία ύφεση οδηγεί τα επιτόκια χαμηλότερα, αυξάνοντας τη ζήτηση για πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή, όπως ο χρυσός, γι' αυτό και οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν μετά την κρίση του 2008.
Αλλά εάν ακολουθεί κάποιος τον κανόνα του χρυσού, οι ονομαστικές τιμές του χρυσού δεν μπορούν να αυξηθούν.
Ο μόνος τρόπος που οι πραγματικές τιμές μπορούν να αυξηθούν είναι μία πτώση στις τιμές όλων των υπόλοιπων πραγμάτων.
Καλώς τον αποπληθωρισμό!
Οπότε, και πάλι μιλώντας αυστηρά και μόνο για την οικονομία, ο Trump είναι ανίδεος και απρόβλεπτος.
Αλλά ο Cruz ξέρει τι δεν είναι έτσι και θα μας οδηγήσει σε προβλέψιμα άσχημα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης