Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του NYSE ετοιμάζει προσφορά 10 δισ. στερλινών για την εξαγορά του LSE

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του NYSE ετοιμάζει προσφορά 10 δισ. στερλινών για την εξαγορά του LSE
Τρεις αμερικανικές τράπεζες στηρίζουν την προτεινόμενη προσφορά για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από δύο αμερικανικές και μία ασιατική τράπεζα, καθώς προετοιμάζει μια προσφορά ύψους 10 δισ. στερλινών για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News, η InterContinental Exchange (ICE) έχει φτάσει σε συμφωνία με την Morgan Stanley, τη Wells Fargo και την ιαπωνική Mitsubishi UFJ ώστε να παρέχουν μέρος του χρέους που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση μιας προσφοράς για τον Όμιλο LSE.
Και άλλοι δανειστές αναμένεται να προστεθούν σε αυτή την ομάδα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ICE οριστικοποιεί τους όρους της πρότασης, όπως δήλωσαν γνώστες της υπόθεσης τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο βρετανικό κανάλι.
Η ICE εξετάζει μια προσφορά για το LSE από τη στιγμή που η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι ήταν σε συνομιλίες για μία συγχώνευση ύψους 21 δισ. δολ. με το γερμανικό Χρηματιστήριο.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του NYSE είχε δηλώσει εκείνη τη χρονική στιγμή ότι ακόμη δεν είχε προσεγγίσει το διοικητικό συμβούλιο του LSE, αν και τώρα είναι πλέον σαφές ότι το έχει πλέον πράξει, προκειμένου να λάβει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Εκπρόσωπος της ICE αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα σχέδιά της.
Μια συμφωνία μεταξύ του NYSE και του LSE θα δημιουργήσει έναν διατλαντικό πανίσχυρο οίκο στις συναλλαγές και τις εκκαθαρίσεις, ενώνοντας αναμφισβήτητα τα δύο πιο σημαντικά μέρη του κόσμου για τη διαπραγμάτευση μετοχών.
Ωστόσο, μια συμφωνία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου LSE.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Xavier Rolet, ο οποίος βρίσκεται σε θέση να κερδίσει περισσότερα από 10 εκατ. στερλίνες σε οποιαδήποτε περίπτωση αλλαγής του ελέγχου του LSE, προειδοποίησε ότι το ιστορικό της ICE δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όσον αφορά την πραγματική της βούληση να επενδύσει στην επιχείρηση.
Ο κ. Rolet, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για τους επενδυτές από τότε που ανέλαβε τα ηνία του LSE το 2010, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph:
«Δεν θέλω απλά ο καθένας να έρθει και να καταστρέψει όλα τα πράγματα που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια».
Πηγή κοντά στην ICE απέρριψε τις παρατηρήσεις του κ. Rolet ως αβάσιμες.
Η πιθανή αλλαγή στην ιδιοκτησία του κάποιων εκ των σημαντικότερων στοιχείων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς διαμορφώνεται την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να ψηφίσει για το αν θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το LSE και το γερμανικό χρηματιστήριο (Deutsche Boerse) έχουν δημιουργήσει μια «επιτροπή δημοψηφίσματος» για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός Brexit, αλλά έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν με τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει ή όχι την Ε.Ε.
Ακόμη δεν έχουν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία τους, αλλά είναι πιθανό να λάβει χώρα τον Ιούνιο το νωρίτερο, κάτι που δίνει στην ICE σημαντικά χρονικά περιθώρια προτού κληθεί να οριστικοποιήσει την προσφορά της.
Το περιοδικό Economist έχει εγκαταλείψει τη συνηθισμένη στάση του υπέρ της ελεύθερης αγοράς, κάνοντας έκκληση να μπλοκαριστεί η συγχώνευση του LSE με την Deutsche Boerse από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ ο βρετανός Λόρδος Davies, πρώην υπουργός εμπορίου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ευρείας συζήτησης λόγω δημοσίου συμφέροντος, υπογραμμίζοντας το ευαίσθητο της συμφωνίας.
Έχοντας χαρακτηριστεί ως «συγχώνευση μεταξύ ίσων», οι μέτοχοι της Deutsche Boerse θα κερδίσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό στη νέα εταιρεία, αλλά ο κ. Rolet επεσήμανε ότι η γερμανική εταιρεία είχε ήδη περισσότερους βρετανούς από ότι εγχώριους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης