Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Οι οικονομικές συνέπειες ενός Brexit – Η αβεβαιότητα πλήττει την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει σημαντικότερα προβλήματα

BBVA: Οι οικονομικές συνέπειες ενός Brexit – Η αβεβαιότητα πλήττει την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει σημαντικότερα προβλήματα
Στις οικονομικές συνέπειες ενός Brexit, αλλά και στην αβεβαιότητα που αυτό δημιουργεί και πλήττει την Ε.Ε., σε μια στιγμή που είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα θέματα, αναφέρεται σε σχετική ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα BBVA.
Όπως αναφέρεται, συνήθως στις περιπτώσεις δημοψηφισμάτων για ευρωπαϊκά θέματα, τα κίνητρα των ψηφοφόρων τείνουν να σχετίζονται με τα αισθήματα ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας προς το ευρωπαϊκό σχέδιο, παρά με αυτή καθεαυτή την ερώτηση.
Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit, η ερώτηση είναι πολύ γενική και το αποτέλεσμά της δεν φαίνεται ότι μπορεί να διαφωτίσει σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη με το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, ούτε όμως και με τα οικονομικά επιχειρήματα.
Αντιθέτως, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BBVA για θέματα Ευρώπης, Miguel Jiménez, η εκστρατεία ασχολείται με πιο «ουτοπικά» θέματα, όπως η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η κατάχρηση από τους μετανάστες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας ή οι φόβοι για τις πολλαπλές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή έξοδος, όπως π.χ. μικρότερη προσοχή των ΗΠΑ στον παραδοσιακό σύμμαχό τους, νέο αίτημα για δημοψήφισμα στη Σκοτία ή η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών.
Ίσως μια ήττα που ήδη έχει λάβει χώρα, είναι ότι η ιδέα συμμετοχής σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο δεν χρησιμοποιείται ενεργά από όσους τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αδύναμα, σημειώνεται.
Η συνεισφορά στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα ήταν πολύ μιρκή (0,5% του ΑΕΠ) και θα έπρεπε να δούμε αν το νέο στάτους στις σχέσεις με την Ε.Ε. δεν θα υποδήλωνε κάποιου είδους συνεισφορά.
Επίσης, οι θετικές συνέπειες που θα είχαν οι λιγότεροι οικονομικοί κανόνες στην ανάπτυξη είναι αβέβαιες και πιθανώς πολύ μικρές, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια οικονομία αρκετά ελεύθερη και το κανονιστικό πλαίσιο, που υποδηλώνει η συμμετοχή της στην Ε.Ε., είναι δεύτερης τάξης.
Τα κόστη μιας εξόδου έχουν εντοπιστεί από μια σειρά αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημειώνει η BBVA, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι ο αντίκτυπός τους είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί, κάτι που χρησιμοποιούν πολύ καλά οι υποστηρικτές του Brexit.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση του εξωτερικού εμπορίου με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια μείωση των ξένων επενδύσεων, που θα εξαρτιόντουσαν περισσότερο από τον τύπο των συμφωνιών που θα υπογράφονταν μετά ένα Brexit (όχι μόνο με την Ε.Ε., αλλά και με τρίτες χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει διαπραγματευτεί στο όνομα των χωρών μελών της).
Η πιθανή μείωση της ροής προσφύγων που θα μπορούσε να επιφέρει ένα Brexit θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσφορά εργασίας και επομένως στην ανάπτυξη, σε μια χώρα με χαμηλή ανεργία.
Η πλειονότητα των ερευνών τοποθετεί το κόστος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε τρία ή τέσσερα χρόνια μεταξύ 1% και 3%, ενώ πρόσφατη έρευνα της CBI, της συνομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών ανεβάζει το κόστος αυτό στο 5%.
Πέραν τούτων, όμως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της BBVA, Miguel Jiménez, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον οικονομικό αντίκτυπο μιας εξόδου της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ και τη νέα διαπραγμάτευση των συμφωνιών, που θα μπορούσε να πάρει δύο ή και περισσότερα χρόνια, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τη συναλλαγματική ισοτιμία αλλά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα βραχυπρόθεσμα, όπως άλλωστε ανέφερε και η Bank of England, η οποία τόνισε ότι ένα Brexit είναι ο μεγαλύτερος εγχώριος κίνδυνος για το 2016.
Το νέο στάτους του City του Λονδίνου, μετά από ένα Brexit, μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις ανησυχίες, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι παρά την οικονομική επιτυχία της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάπτυξη συσχετίζεται με ένα επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αντικατοπτρίζει από την πλευρά του μια αδύναμη ανάπτυξη της παραγωγής.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, με ελαφρά υπεροχή της ψήφου υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., όμως με μια εκστρατεία υπέρ του Brexit πιο δυναμική.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η BBVA, η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει, δεν βοηθούν αυτές τις στιγμές μια Ευρώπη που πρέπει να λύσει πολλά, ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης