Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δυο Γερμανοί θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διάλογο για το εργασιακό – Οι έλληνες καθηγητές φοβούνται το bullying

Δυο Γερμανοί θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διάλογο για το εργασιακό – Οι έλληνες καθηγητές φοβούνται το bullying
Στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, απεργίες και συνδικαλιστικός νόμος
Εν αναμονή της συνάντησης Κατρούγκαλου με τους θεσμούς (ενδεχομένως το απόγευμα ή την Τετάρτη) το ασφαλιστικό μπαίνει στην τελική ευθεία με ανοιχτά φλέγοντα θέματα όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης και τη χορήγηση «κουρεμένης »εθνικής σύνταξης για τα 15 χρόνια ασφάλισης.
Αντίθετα, έχουν κλειδώσει τα ποσοστά μειώσεων στις επικουρικές, το εφάπαξ και το μέρισμα.   
Όμως πριν ακόμα κλείσει το ασφαλιστικό, στις 6 Απριλίου «ανοίγει» το εργασιακό με θέματα αιχμής τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις τις συμβάσεις εργασίας, την προκήρυξη απεργίας και τις αλλαγές στον συνδικαλισμό.
Το πρώτο σκαλοπάτι των αλλαγών  είναι 8μελής επιτροπή τεχνοκρατών που θα ορίσει η ελληνική πλευρά και οι δανειστές να υποδείξει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Εδώ όμως αρχίζουν τα παράδοξα. Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επέλεξε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα δύο Γερμανοί!
Την τελευταία στιγμή προστέθηκε και ένας έλληνας, ο καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Κουκιάδης.
Σύμφωνα με την  απόφαση που υπέγραψε  ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος  η  σύνθεση  της 8μελούς, τελικά, Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει ως εξής:
Πρόεδρος ο Jan Van Ours (Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ ) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), ο Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Γιάννης Κουκιάδης (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και πρώην υπουργός), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο απευθύνθηκε σε επιφανείς έλληνες καθηγητές οι οποίοι αρνήθηκαν, ενθυμούμενοι το bullying που υπέστησαν τα μέλη της επιτροπής σοφών.
Η πρόεδρος της επιτροπής έλαβε στο γραφείο της επιστολή με σφαίρες, μέλη δέχθηκαν τηλεφωνικές απειλές και άγνωστοι προκάλεσαν καταστροφές στο γραφείο του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου.
Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Jan Van που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για την αντικειμενική του προσέγγιση.
Οι δανειστές διάλεξαν εκπροσώπους του σκληρού οικονομικού πυρήνα και όχι εργατολόγους, τον Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο (επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) και ο Πέδρο Μάρτινς (Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).
Ως βάση της συζήτησης που αρχίσει στις Βρυξέλες στις 6 Απριλίου, θα ληφθούν υπόψη δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι « Aυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη «βέλτιστη πρακτική» στο γερμανικό, φερ’ ειπείν, πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική» .
Μάλιστα περιέγραψε τη δυσκολία αντιγραφής  με την εξής φράση :«η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο, αλλά όχι στη Nέα Yόρκη
Σύμφωνα με το μνημόνιο προβλέπεται ο κατώτατος μισθός , που μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012 να ορίζεται με νόμο  κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (που έχουν διατηρηθεί «παγωμένες» αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.
Για τις ομαδικές απολύσεις έχει γίνει προσωρινώς αποδεκτή η λύση της ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το οποίο θα εγκρίνει η θα απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις  βάσει έκθεσης αιτιολόγησης των απολύσεων και παρουσίασης προτάσεων για την προστασία  των απολυομένων.
Η Επιτροπή θα ελέγξει επίσης το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών που ισχύει στις ευρωπαικές χώρες καθώς και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης