Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις... αργοπεθαίνουν, περιμένοντας την επιστροφή του ΦΠΑ

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις... αργοπεθαίνουν, περιμένοντας την επιστροφή του ΦΠΑ
Ο χρόνος αναμονής φθάνει έως τα 3,5 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού
Περίπου 1 δισ. ευρώ οφείλει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις το ελληνικό δημόσιο μέσω της επιστροφής του ΦΠΑ.
Οι επιχειρήσεις που περιμένουν πίσω τα χρήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ζουν έναν... εφιάλτη, ο οποίος αν παραταθεί είναι πιθανό να οδηγήσει την εταιρεία ή τις εταιρείες σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι πολυπόθητες εξαγωγές που θα φέρουν τη βελτίωση της οικονομίας συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της... πληγώνεται από την γραφειοκρατική διαδικασία και τις αδυναμίες του υπουργείου Οικονομικών να εκπληρώσει μία βασική υποχρέωση του έναντι των επιχειρήσεων.
Η Φ.Α.Ε.Ε Αθηνών που διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων για επιστροφή του ΦΠΑ εμφανίζεται εγκλωβισμένη και αδύναμη να ανταποκριθεί στα αιτήματα των επιχειρήσεων.
Στέλεχος της Φ.Α.Ε.Ε. είπε στο bankingnews ότι οι επιστροφές του ΦΠΑ προχωρούν όχι όμως με τους ρυθμούς που θα θέλαμε λόγω των σημαντικών ελλείψεων του προσωπικού, ενώ ο αριθμός των ελεγκτών που έχουμε στη διάθεση μας δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
Τόνισε δε ότι η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται ο έλεγχος του συνόλου των τιμολογίων της επιχείρησης και αυτό απαιτεί χρόνο.
Το ίδιο είπε ότι αν η υπηρεσία δεχθεί διπλάσιο αριθμό ελεγκτών ο χρόνος ελέγχου είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ότι μπορεί να επιστραφεί ο ΦΠΑ χωρίς έλεγχο.
Η υποχρέωση των υπηρεσιών είναι εντός 90 ημερών να έχουν αποδοθεί στο δικαιούχο τα χρήματα από το ΦΠΑ.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών, παρά την πληθώρα υπαλλήλων που έχει στις τάξεις τους, δεν διαθέτει επαρκή αριθμό ελεγκτών.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ρίχνουν το... καρφί στο νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος, όπως λένε, διατηρεί στη ρεσεψιόν τέσσερις με πέντε υπαλλήλους που βρήκε στο γραφείο υποδοχής του γραφείου του γενικού γραμματέα της ΓΓΔΕ.
Προσθέτουν ότι οι εφορίες όπως και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν έχουν προσωπικό για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα των φορολογουμένων.
Ο πρόεδρος των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μέρκος υποστηρίζει ότι η απουσία προσωπικού είναι εμφανής για το σύνολο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται μόλις σε 9.000, όταν πριν την έλευση των Μνημονίων έφθανε τους 15.000.
Ωστόσο ο αριθμός των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα, παρουσιάζοντας ένα ακόμη πρόβλημα ότι απουσιάζει το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής και οι επιχειρήσεις που περιμένουν στην... ουρά
Μέχρι και τα 3,5 χρόνια ανέρχεται ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά την πρόβλεψη του νόμου που επιτάσσει οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών, ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Δεκεμβρίου του 2015 ήταν σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 737.000.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 4.361 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο χρόνος αναμονής φτάνει ακόμη και τις 1.291 ημέρες!
Συγκεκριμένα, 52 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν πάνω από 3,5 χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 10.270.000 ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.
Τους τελευταίους τρεις μήνες αυξήθηκαν οι αιτήσεις, όπως και το συνολικό ζητούμενο ποσό που φθάνει το 1 δισ ευρώ.
Στελέχη επιχειρηματικών φορέων λένε ότι οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν... τζάμπα το κράτος το οποίο παρακρατεί από τις επιχειρήσεις τα κεφάλαια τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης