Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Πιθανό η Πορτογαλία να χρειαστεί επιπλέον μέτρα λιτότητας για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους

ΔΝΤ: Πιθανό η Πορτογαλία να χρειαστεί επιπλέον μέτρα λιτότητας για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους
Το Ταμείο εκτιμά ότι είναι «απίθανο» η Λισαβόνα να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ όπως έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, εκ νέου, για την Πορτογαλία το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές από ό,τι αναμενόταν καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι είναι απίθανο να πετύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση του ελλείμματος που έχουν τεθεί για το 2016 σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Το ΔΝΤ αναφέρει σε έκθεσή του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στη Λισαβόνα πως, «αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%.
«Οι αρχές είναι ανάγκη να ετοιμάσουν μια συγκεκριμένη ομάδα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το έλλειμμα ... δεν μπορεί να επιτευχθεί», προσθέτει το ΔΝΤ.
Το 2015 το έλλειμμα ήταν 4,4%, πάνω από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη πορτογαλική κυβέρνηση ο οποίος ήταν γύρω στο 3%.
Η πορτογαλική κυβέρνηση συνεργασίας υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο, αποπειράθηκε να απαλύνει την άποψη του ΔΝΤ.
«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υποστηρίζονται από τις εξελίξεις από τον Ιανουάριο και μετά, όπως η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι επιτυχείς τοποθετήσεις χρέους και η βελτίωση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σημείωσε σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης