Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενδιαφέρεται πραγματικά η Attica bank για την Proton bank; - Αύριο 23 Σεπτεμβρίου η άτυπη προθεσμία για να εκδηλώσει ενδιαφέρον…

  Ενδιαφέρεται πραγματικά η Attica bank για την Proton bank; - Αύριο 23 Σεπτεμβρίου η άτυπη προθεσμία για να εκδηλώσει ενδιαφέρον…
(upd2)Ενδιαφέρεται πραγματικά η Attica bank για την Proton bank;
Το ερώτημα αυτό μπορεί να φαντάζει περίεργο από την στιγμή μάλιστα που η Attica bank μέχρι αύριο  Παρασκευή  23 Σεπτεμβρίου θα έχει προθεσμία να απαντήσει για το αν ενδιαφέρεται για την Proton bank. Να σημειωθεί ότι η Attica bank πραγματοποιεί οικονομικό έλεγχο στην Proton bank μέσω της  KPMG και της  Boston Consulting.  

Το ερώτημα λοιπόν γιατί τίθεται αν πραγματικά ενδιαφέρεται η Attica bank για την Proton bank;
Η Attica bank εδώ και 15 μήνες διαπραγματεύεται με την Proton bank.
Υπήρχε ένα σχέδιο που πλέον πρέπει να αποκαλυφθεί.
Το σχέδιο ήταν απλό. Η Attica bank θα αποκτούσε μέσω της αύξησης ή του ομολογιακού τον έλεγχο της Proton bank αλλά δεν θα την απορροφούσε.
Πρόεδρος στο νέο σχήμα θα ήταν ο Γ Γαμβρίλης και διευθύνων σύμβουλος ο Τρύφων Κολλίντζας.
Η Attica bank θα απορροφούσε ορισμένες δραστηριότητες της Proton bank η οποία θα αποτελούσε και την Holding.
Εν συνεχεία με τα κεφάλαια της Proton bank  περί τα 370 εκατ μαζί με το μετατρέψιμο ομολογιακό, τα οποία θα είχε αγοράσει με 50 εκατ η Attica bank, θα αγόραζε το 22,5% του ΤΤ και ενδεχομένως το 19% του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στην πορεία προέκυψε μια διάσταση απόψεων καθώς ο Γ Γαμβρίλης πρόεδρος της Attica bank προωθούσε τον Τρύφωνα Κολλίντζα και κυβερνητικοί κύκλοι ή κατά το ορθότερο κύκλοι του ΠΑΣΟΚ προωθούσαν τον Α. Αντωνόπουλο ο οποίος είναι πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πριν λίγους μήνες η Attica bank η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και υπαναχωρήσει 4 φορές βρέθηκε πολύ κοντά στο να υπάρξει deal με την Proton bank αλλά ξέσπασε το θέμα Λαυρεντιάδη με υπόνοιες υπεξαίρεσης που δεν αποδεικνύονται και η διαδικασία μπλόκαρε.
Η Attica bank αποσύρθηκε επί της ουσίας – τυπικά δήλωνε παρούσα – για την Proton bank ενώ σε διοικητικό επίπεδο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ο Τρύφων Κολλίντζας ο οποίος προοριζόταν για διευθύνων σύμβουλος στην νέα τράπεζα Attica – Proton bank.
Τελικώς δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι μεμπτό για τον Τ. Κολλίντζα και ίσως κακώς εναπλάκηκε το όνομα του στην υπόθεση της υπεξαίρεσης που δεν υφίσταται αλλά η ζημία έγινε.
Στην πορεία καλεί η ΤτΕ την Attica bank να εκδηλώσει ενδιαφέρον και με το που υποβάλλει ενδιαφέρον για την Proton bank ο επίτροπος του δημοσίου στην Proton bank απαγορεύει στην Attica bank να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο.
Η άρνηση αυτή παρακάμπτεται και ο έλεγχος ξεκινάει και ξαφνικά το ελληνικό δημόσιο αδειάζει  την Attica bank καθώς ενώ συζητά και ελέγχει την Proton αποφασίζεται 4 τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) παρεμπιπτόντως η Attica bank δεν συμμετέχει σε αυτό το σχήμα να καλύψουν το ομολογιακό.
Φθάνοντας στο σήμερα δίδεται εκ νέου το πράσινο φως να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος και η Attica bank μέσω δυο εταιριών ορκωτών ελέγχει την Proton και μέχρι αύριο 23 Σεπτεμβρίου  καλείται να απαντήσει αν ενδιαφέρεται.
Όμως το κλίμα στην Proton bank έχει αλλάξει δεν θέλουν την Attica bank και μάλιστα στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Proton bank αυτό διαπιστώθηκε με πολύ σαφή τρόπο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης