Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μπορούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την εισβολή των εταιρειών τεχνολογίας στην οικονομία;

tags :
Citigroup: Μπορούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την εισβολή των εταιρειών τεχνολογίας στην οικονομία;
Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο καινοτόμες προτού οι εταιρείες τεχνολογίας κερδίσουν ζωτικό χώρο από τις δραστηριότητες της παραδοσιακής τραπεζικής
Η ψηφιακή οικονομία, γνωστή ευρέως και ως fintech, έχει καταφέρει να προκαλέσει αναταράξεις στην παραδοσιακή τραπεζική στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κρίσιμο σημείο ανατροπής, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citigroup.
Η τεχνολογική πρόοδος που επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές εναλλακτικές για να κάνουν τις πληρωμές τους, να παίρνουν δάνεια και να διαλέγουν αποταμιευτικά προϊόντα αλλάζουν ραγδαία το πρόσωπο της λιανικής τραπεζικής, σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup στην έκθεση.
Μάλιστα, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή, αφού καθώς αυτή η τάση όλο και μεγαλώνει, οι τράπεζες θα μπορούσαν να απωλέσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους προς όφελος αυτών των πρωτοεμφανιζόμενων εταιρειών.
Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά μεταφοράς χρημάτων από χρήστη σε χρήστη παγκοσμίως και έχει και το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, χάρις στην Alibaba.
«Καθώς οι πελάτες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και μετακινούνται περισσότερο προς ψηφιακές λύσεις, οι τράπεζες πρέπει να ξανασκεφτούν την ψηφιακή στρατηγική τους», σημειώνει η έρευνα.
Και οι τράπεζες θα χρειαστούν να γίνουν πιο καινοτόμες προτού οι εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας καταφέρουν να μεγαλώσουν σημαντικά.



Οι τράπεζες μπορούν να μάθουν από την εμπειρία της Κίνας, όπου οι εταιρείες της τεχνολογίας της οικονομίας, περισσότερο οι γίγαντες του διαδικτύου, έχουν κερδίσει σημαντικός μερίδιο της αγοράς στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις πληρωμές τρίτων.
Οι αποκαλούμενες και εταιρείες BAT (Baidu, Alibaba, Tencent) ελέγχουν σχεδόν τη μισή αγορά πληρωμών προς τρίτους, ενώ η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon ελέγχουν στις ΗΠΑ λιγότερο από το 2%.
Οι εταιρείες BAT είχαν μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την πολύ καλύτερη εμπειρία που μπορούσαν να παράσχουν στους πελάτες τους σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα σχετικά υποανάπτυκτα συστήματά τους.
Αλλά έχουν επωφεληθεί και από την καινοτομία τους και από τη θέλησή τους να επενδύουν.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας έχουν κερδίσει πολύ μικρότερα μερίδια αγοράς, αλλά αυτό ίσως αλλάξει σύντομα.
Η Citigroup εκτιμά ότι μόλις το 1% των εσόδων από καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική έχει περάσει στα χέρια νέων startups, αλλά προβλέπει επίσης ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 10% το 2020 και στο 17% το 2023.
«Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν οι τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μπορούν να υιοθετήσουν την καινοτομία, προτού οι ανταγωνιστικές εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας κερδίσουν σημαντικά μερίδια», επισημαίνει η έρευνα.
Προς το παρόν οι επενδύσεις ρέουν σε προϊόντα που στοχεύουν σε καταναλωτές και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων από χρήστη σε χρήστη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Η Citigroup περιμένει ότι η ψηφιακή μετατόπιση θα οδηγήσει σε μία μείωση του προσωπικού κατά 40%-50%, καθώς οι τράπεζες θα μειώνουν τα δίκτυά τους.
«Τα υποκαταστήματα και το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά αποτελούν περίπου το 65% τους συνολικού κόστους στη λιανική για μία μεγάλη τράπεζα», επισημαίνει η έκθεση, η οποία τονίζει επίσης ότι «πολλά από αυτά τα κόστη μπορούν να αφαιρεθούν μέσω της αυτοματοποίησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης