Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει στις αγορές η Αργεντινή, με έκδοση ομολόγων άνω των 12 δισ. δολ. - Τέλος στη διαμάχη με τα hedge fund

Επιστρέφει στις αγορές η Αργεντινή, με έκδοση ομολόγων άνω των 12 δισ. δολ. - Τέλος στη διαμάχη με τα hedge fund
Η κυβέρνηση Macri θα αποπληρώσει χρέη 11,68 δισ. δολ. προς τους δανειστές της, ενώ θα χρησιμοποιήσει ακόμη 3 δισ. δολ. για να κλείσει την τρύπα του ελλείμματος
Η Αργεντινή ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αξίας άνω των 12 δισ. δολ., η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της στις αγορές μετά από 14 χρόνια και θα λήξει μια μακρά διαμάχη με τα παγκόσμια hedge funds.
Την Πέμπτη, η Γερουσία της Αργεντινής υπερψήφισε με 54-16 να επιτρέψει στον πρόεδρο Mauricio Macri να εκδώσει το ομόλογο και να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν για να πληρώσει τους πιστωτές της χώρας.
Αυτό θα σηματοδοτήσει την επανείσοδο της χώρας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές μετά την τεράστια χρεοκοπία της την περίοδο 2001-2002.
«Η απόφαση της Γερουσίας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσουμε τη χρεοκοπία και να κλείσουμε το κεφάλαιο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής απομόνωσης της χώρας», είπε στο CNBC ο επικεφαλής της Goldman Sachs για τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, Alberto Ramos, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016.
Το ομόλογο αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 12 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 11,68 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν τους πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της BNP Paribas για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, Marcelo Delmar.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η Αργεντινή είναι πιθανό να συγκεντρώσει 15 δισ. συνολικά, με τα υπόλοιπα 3 δισ. να αναμένεται ότι θα καλύψουν μέρος του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Όλο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο και κατά πάσα πιθανότητα τελικό βήμα προς την επανείσοδο της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.
Η χώρα δεν οφείλει πλέον χρήματα στο ΔΝΤ και κινείται σύμφωνα με τις υποδείξεις της Λέσχης των Παρισίων, οπότε ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα φέρει το τέλος της απομόνωσης», δήλωσε στο CNBC μέσω email την Πέμπτη 31 Μαρτίου.
Η υπερψήφιση στη Γερουσία, η οποία επετεύχθη έπειτα από την υποστήριξη που έλαβε ο Macri από τους πολιτικούς στο αριστερό Μέτωπο για τη Νίκη, της πρώην προέδρου του πρώην προέδρου Cristina Kirchner, ήταν το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος της χώρας πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του ομολόγου και να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό επίτευγμα για τον φιλοεπιχειρηματικό ηγέτη.
Υπό την προεδρία της Kirchner, η Αργεντινή είχε αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίου, καθώς τα hedge funds μήνυσαν τη χώρα επειδή δεν πλήρωσε τα ομόλογα της.
Η Kirchner ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δανειστές της χώρας στις σχετικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ληστέψει τους Αργεντινούς για να πληρώσει εκείνους που η ίδια αποκάλεσε «κοράκια».
Ο νέος πρόεδρος της χώρας κινήθηκε γρήγορα για να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως την άρση των capital controls, τους περιορισμούς στο εμπόριο και την περικοπή των επιδοτήσεων στην ενέργεια, ενώ είχε και συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Barack Obama, σε μια κίνηση που είχε ως σκοπό να αμβλύνει τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Kirchner.
Άλλα μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια για το νερό, τα καύσιμα, τις μεταφορές και τη χρήση τηλεφώνου, ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η κυβέρνηση Macri έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να μειώνει το πρωτογενές έλλειμμα κάθε χρόνο μέχρι το 2019, από 4,8% που εκτιμάται για το τέλος του 2016 στο 0,3% το 2019.
Η τιθάσευση του πληθωρισμού θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση.
«Η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει αυτές τις προσαρμογές το επόμενο δίμηνο, ενώ διατηρεί ακόμη ισχυρή την πολιτική της ισχύ», σημειώνει στο CNBC ο ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης κινδύνου Teneo Intelligence, Nicholas Watson.
«Επίσης, ο Macri θέλει να δει σημάδια ανάκαμψης στο Β' εξάμηνο του έτους, ειδικά στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπου επιθυμεί τη μείωσή του.
Αυτό πρόκειται να είναι δύσκολο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης