Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνεται σε εθελοντικό πλαίσιο

Αβραμόπουλος: Στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνεται σε εθελοντικό πλαίσιο
Η ανθρώπινη δυστυχία στη Συρία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με πολιτική λύση, υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης σε Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
Η πολιτική λύση είναi ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να δώσει τέλος στην τρέχουσα ανθρώπινη δυστυχία στη Συρία και οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξή της θα πρέπει να συνεχιστούν υπογράμμισε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την παγκόσμια συνευθύνη για την εισδοχή των προσφύγων από τη Συρία.
Αναλυτικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καλωσορίζουν την σημερινή συνάντηση υψηλού για την παγκόσμια κατανομή ευθυνών για την εισδοχή των προσφύγων από την Συρία.
Είναι μια ευκαιρία για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας και για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση μας για διεθνείς απαντήσεις στις παγκόσμιες κρίσεις εκτοπισμού.Περίπου 4,8 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί στις χώρες της περιοχής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Την ίδια στιγμή, περίπου 880.000 άτομα έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Περίπου 150.000 άτομα έφθασαν από την αρχή του έτους, πολλοί από τους οποίους Σύροι, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσόγειου» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να επεξεργαστούν τις αιτήσεις τους για άσυλο.
«Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να τερματίσει την τρέχουσα ανθρώπινη δυστυχία στη Συρία.
Οι διεθνείς προσπάθειες στον τομέα αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν.
Στην παρούσα κατάσταση, προκειμένου να εμποδίσουμε τους Σύρους να διακινδυνεύουν σε επικίνδυνες, μη διαχειριζόμενες διαδρομές, αλλά και για να ελαφρύνουμε το βάρος των γειτονικών χωρών, πρέπει να παρέχουμε ασφαλείς, ομαλές και τακτικές επιλογές για την δυνατότητα προστασίας, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Η ΕΕ, υπογράμμισε, έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει στις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στην έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή νομικών οδών για την προστασία του 10% των εκτοπισμένων Σύρων στις χώρες της περιοχής».
Όπως σημείωσε «τον Ιούλιο του 2015, τα κράτη της ΕΕ και τα συνδεδεμένα κράτη δεσμεύθηκαν, εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου, να μετεγκαταστήσουν 22.504 εκτοπισθέντες που βρίσκονται σε σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.
4.555 άτομα μετεγκαταστάθηκαν μέχρι τώρα, κυρίως από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία».
Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιό της «η μετεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία θα λάβει χώρα με το σημερινό καθεστώς.
Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάγκη για μετεγκατάσταση θα βασίζεται σε αντίστοιχη εθελοντική συμφωνία, μέχρι το ανώτατο όριο των επιπλέον 54.000 ατόμων.
Επιπλέον, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ένα εθελοντικό σύστημα αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους θα λειτουργήσει με την Τουρκία, στο οποίο τα Κράτη Μέλη της ΕΕ θα συμβάλουν σε εθελοντική βάση».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να διευκολύνει τη διαδικασία μέσω της οικονομικής βοήθειας, καθώς και μέσω ενός πλαισίου για την υποστήριξη των Κρατών Μελών της ΕΕ, με λιγότερη εμπειρία.
Η ΕΕ ενθαρρύνει τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν ευκαιρίες για την μετεγκατάσταση και την ανθρωπιστική εισδοχή προσφύγων από τη Συρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης