Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Προς το συμφέρον της Βρετανίας σήμερα να παραμείνει στην Ε.Ε. - Ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες ενός Brexit

El-Erian: Προς το συμφέρον της Βρετανίας σήμερα να παραμείνει στην Ε.Ε. - Ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες ενός Brexit
Ο El-Erian καλεί τους Βρετανούς να ψηφίσουν με βάση ένα ακλόνητο στρατηγικό όραμα για το μέλλον τους και όχι πρόχειρα, στην τύχη
Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρέμεται από μία κλωστή και βρίσκεται «στο έλεος εξελίξεων της τελευταίας στιγμής».
Αυτό υποστηρίζει σε άθρο του στον ιστότοπο γνώμης o έγκριτος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz - πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO - Mohamed El-Erian, σύμφωνα με τον οποίο η περισσότερο ρεαλιστική επιλογή της Βρετανίας είναι να παραμείνει στην Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχουν επικεντρωθεί στην ιδιότητά της Ευρώπης να αποτελεί μια «υπερτροφοδοτούμενη» περιοχή ελευθέρου εμπορίου που επίσης προσφέρει ένα «κοινό διαβατήριο» για τον κλάδο των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών.
Όμως, ενώ οι Βρετανοί υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, δεν ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, ενώ δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον να συμμετάσχουν σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης.
Για τον El-Erian, οι έτερες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης - η Γερμανία και η Γαλλία - βλέπουν την οικονομική ένωση στην Ευρώπη ως ένα στάδιο προς μια βαθύτερη ενοποίηση, η οποία μπορεί να διασφαλίσει ειρήνη και ευμάρεια στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, δίχως να γνωρίζουμε ποιές περιφερειακές διεργασίες και συμφωνίες θα λάβουν χώρα στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit), στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του κάθε «στρατοπέδου» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 στη Βρετανία.
Αυτό, ισχύει τόσο για τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., όσο και για τους οπαδούς του Brexit.
Ο El-Erian καλεί τους Βρετανούς να ψηφίσουν με βάση ένα ακλόνητο στρατηγικό όραμα για το μέλλον τους και να μην αφήσουν την ψήφο τους έρμαιο κάποιου τυχαίου γεγονότους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης