Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό όριο στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών δια νόμου υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση

tags :
Αυστηρό όριο στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών δια νόμου υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση
Η ετήσια αμοιβή τους δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη περισσότερο από 44 φορές του χαμηλότερα αμειβόμενου εργαζόμενου 
Ένα από τα πλέον σκληρά νομικά πλαίσια, το οποίο περιορίζει σημαντικά τους μισθούς των τραπεζικών στελεχών, προκειμένου να μειωθεί η μεγάλη μισθολογική διαφορά ανάμεσα σε στελέχη και σε εργαζόμενους στις τράπεζες, υιοθέτησε το ισραηλινό κοινοβούλιο μετά από πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο νόμος προωθήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Moshe Kahlon και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με 56 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους έξι μήνες.
Με βάση την εισήγηση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι μισθοί των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτικό είναι ότι η αμοιβή των υψηλόβαθμων τραπεζιτών αυθήθηκαν περί τα 8 εκατομμύρια σέκελ το χρόνο, αύξηση πολλαπλάσια του μέσου ετήσιου μισθού στο Ισραήλ, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 115.000 σέκελ.
Το ένα τέταρτο των 40 εισηγμένων εταιρειών με τα υψηλότερα επίπεδα αμοιβών ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα.
«Εκτός από την οικονομική διάσταση πίσω από τον νόμο υπάρχει και η ηθική», ανέφερε την Τρίτη μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Kahlon. «Συμβολίζει τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές, την αλληλεγγύη και τη μέριμνα για τον αδύναμο», τόνισε.
Με βάση τον νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται και στις ασφαλιστικές εταιρείες, η συνολική αμοιβή θα μπορεί να ανέρχεται ως και τα 652,605 δολάρια (περίπου 2,5 εκατομμύρια σέκελ) τον χρόνο ή με άλλα λόγια όχι περισσότερο από 44 φορές τον μισθό του χαμηλότερα αμειβόμενου.
Ο,τιδήποτε ξεπερνά το όριο αυτό θα υπόκειται σε ιδιαίτερα αυξημένη φορολογία.
Η Ένωση Τραπεζών του Ισραήλ ανέφερε ότι ο νόμος μπορεί να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκπρόσωπος της Ένωσης ανέφερε πως πιθανότατα θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει ότι στην Ευρώπη η προσπάθεια, καταρχήν, για δημοσιοποίηση της αναλογίας μισθών ανάμεσα στα στελέχη και στους εργαζόμενους στις τράπεζες έχει συναντήσει τεράστιες αντιστάσεις ενώ στις ΗΠΑ έχει θεσμοθετηθεί η υποχρέωση για γνωστοποίηση της μισθολογικής αυτής αναλογίας αλλά δεν υπάρχει κάποιο όριο ως προς το πόση θα είναι αυτή η αναλογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης