Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,5 δισ. ευρώ κλείνει η «ψαλίδα» των μέτρων της τριετίας - Δεν θα αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά

Στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,5 δισ. ευρώ κλείνει η «ψαλίδα» των μέτρων της τριετίας - Δεν θα αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά
Πρόταση από την κυβέρνηση να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 4 νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές
Το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νησιά που έχουν μεγάλες προσφυγικές ροές εξέτασε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), μαζί με το «παράθυρο» που άνοιξαν οι δανειστές που θέλει τα μέτρα της τριετίας 2016 - 2018 να μην ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ (5,5 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τα νησιά για τα οποία εξετάζεται να εξαιρεθούν από το δεύτερο κύμα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των νέων ανατιμήσεων που θα προκαλέσουν σε αγαθά και υπηρεσίες, αυτά είναι τα εξής τέσσερα: Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος.
Με βάση τη νομοθεσία οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνει την 1η Ιουλίου 2016.
Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών με την άφιξη τους στην Αθήνα η οποία προσδιορίζεται στις 2 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.
Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 23%.
Εν τω μεταξύ, σε τραπεζικές συναλλαγές, καύσιμα, ακίνητα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στρέφει το φορολογικό της ενδιαφέρον η κυβέρνηση για να μπορέσει να βρει τα 1,8 - 2 δισ. ευρώ που κρατούν ανοικτή τη συμφωνία με τους δανειστές στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού».
Μπορεί αυτή την εβδομάδα στην «ατζέντα του οικονομικού επιτελείου να μην υπάρχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ή κανένα ραντεβού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τα αντίστοιχα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης πλην όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά».
Οι εισηγήσεις στην πλατεία Συντάγματος «δίνουν και παίρνουν» ενώ η «λίστα» με τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» της τριετίας (2016 - 2018) που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά στο κουαρτέτο, «γράφεται και σβήνεται» διαρκώς.
Έτσι η «τανάλια» της Εφορίας ανοιγοκλείνει συνέχεια με τα μέτρα που μπαινοβγαίνουν σε αυτή τη λίστα «δαγκώνοντας» κάθε φορά όλο και περισσότερους φορολογούμενους, όσο ο «λογαριασμός» του δημοσιονομικού «κενού» ανεβαίνει.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι νέες παρεμβάσεις δεν θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ έναντι 4,5% που ζητά το ΔΝΤ, ενώ παραμένει ο κεντρικός στόχος για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 15 Απριλίου 2016.
Πριν δηλαδή την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό και άλλα τόσο από το φορολογικό.
Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι έχει καλύψει τα μισά μέτρα από το συνταξιοδοτικό ήτοι 900 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι η πρότασή του με τις αλλαγές στην φοροκλίμακα και την έκτακτη εισφορά μπορούν να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 29 Μαρτίου 2016, 00:13)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης