Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα capital controls διώχνουν εταιρείες - πελάτες των λογιστών - Σε βαθιά κρίση ο κλάδος των φοροτεχνικών

Τα capital controls διώχνουν εταιρείες - πελάτες των λογιστών - Σε βαθιά κρίση ο κλάδος των φοροτεχνικών
Οι «κρίκοι» της ισχυρής πελατείας ράγισαν με την εφαρμογή των capital controls
Η οικονομική κρίση… ακουμπά πλέον τα «μεγάλα» και οργανωμένα λογιστικά γραφεία τα οποία χάνουν πελάτες, οι οποίοι, να σημειωθεί, συντηρούσαν τις λογιστικές επιχειρήσεις στην περίοδο της κρίσης.
Οι «κρίκοι» της ισχυρής πελατείας αρχικά ράγισαν με την εφαρμογή των capital controls και στη συνέχεια έσπασαν καθώς θυγατρικές επιχειρήσεις πολυεθνικών αρνούνται να εργασθούν σε καθεστώς ελέγχου μεταφοράς κεφαλαίων και εγκαταλείπουν τη χώρα.
Στέλεχος μεγάλης λογιστικής εταιρείας εκμυστηρεύτηκε στο bankingnews ότι έχασαν σημαντικούς πελάτες και ειδικότερα ξένους πελάτες που προτίμησαν να μεταφέρουν τη έδρα της επιχείρησης σε άλλη χώρα εξαιτίας εφαρμογής των capital controls.
Τα ονόματα των πελατών που έφυγαν από την ελληνική αγορά είναι επτασφράγιστο μυστικό καθώς μεταξύ των δύο αντισυμβαλλόμενων υπογράφετε πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και για τη λήξη της συνεργασίας.
Στην… κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε οικονομικά ισχυρούς πελάτες που αδυνατούν πλέον να εργασθούν με «κλειστό» τραπεζικό σύστημα.
Πάντως το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις για τις και μικρές μεσαίου μεγέθους λογιστικές επιχειρήσεις γα τις οποίες πλέον είναι ορατές οι συνέπειες της κρίσης μετά τα απανωτά λουκέτα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστικές επιχειρήσεις είναι ότι το 50% των αμοιβών τους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες δεν καταβάλλονται με αποτέλεσμα τα λογιστικά γραφεία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Ο κ. Γιάννης Δόβελος πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης είπε ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.
Προσθέτει ότι τα λογιστικά γραφεία δεν εισπράττουν ακόμη αμοιβές των 50 και 100 ευρώ το μήνα από ατομικές επιχειρήσεις με συνέπεια οι οφειλές να αυξάνονται .
Στη συνέχεια δίνεται ένα μικρό ποσό έναντι της οφειλής και η δουλειά συνεχίζεται αλλά έως πότε είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος κ. Γιάννης Δόβελος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το οικονομικό γίγνεσθαι δεν προοπτική.
O ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι κλάδος των λογιστικών γραφείων θα συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες.
Ήδη στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται περίπου 2500 γραφεία που προσφέρουν υπηρεσίες και σημαντικός αριθμός για να επιβιώσει κάνει δουλειά κάτω του κόστους με την ελπίδα μήπως αλλάξει η οικονομική κατάσταση. Μικρές σχετικές ελπίδες δίνει η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα αλλά δεν είναι αρκετό η αναπλήρωση του έργου των γραφείων που είναι η παροχή υπηρεσιών προς τις εταιρείες που μειώνονται δραματικά.
Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στους πρώτους μήνες του έτους κατέβασαν ρολά περίπου 4.000 επιχειρήσεις.
Από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2015 έκλεισαν περίπου 250.000 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο συνολικόςτους αριθμός να διαμορφώνεται πλέον κοντά στις 600.000.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης