Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευκρινίσεις επί της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 με την Ε.Ε. εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Διευκρινίσεις επί της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 με την Ε.Ε. εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ
Με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016, παύει να ισχύει το καθεστώς της Τουρκίας ως «ενδιάμεσης χώρας» (transit), όπως λέει η ίδια
Σε διευκρινίσεις επί της επιτευχθείσας συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω εγγράφου ερωταπαντήσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το τουρκικό ΥΠΕΞ διευκρινίζει, ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα ή αιτούμενο ασύλου που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος πρόσφυγας από καταυλισμούς στην Τουρκία θα επανεγκαθίσταται στην Ε.Ε. μέσω επίσημης διαδικασίας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 4 Απριλίου 2016.
«Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα αποτελέσει ένα στοιχείο που θα αποτρέψει τη μετατροπή της χώρας [Τουρκία] σε αποθήκη προσφύγων», διευκρινίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει, ότι όσοι επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη θα στερούνται του δικαιώματος επανεγκατάστασης στην Ε.Ε..
Το σημείο αυτό - πάντα σύμφωνα με το τουρικό ΥΠΕΞ - συνομολογήθηκε με σκοπό την αποτροπή θανάτων και πνιγμών στο Αιγαίο Πέλαγος, τη διάσπαση της αλυσίδας λαθραίας διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την αντικατάσταση των παράνομων από νόμιμες ροές.
Με τη συμφωνία παύει να ισχύει το καθεστώς της Τουρκίας ως «ενδιάμεσης χώρας» (transit), όπως διευκρινίζεται.
Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο επισημαίνεται, ότι η κατάργηση της βίζας για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. - που δεν ισχύει ακόμα, καθώς απαιτεί την ικανοποίηση 72 κριτηρίων - θα απαιτούσε την αλλαγή των υφιστάμενων διαβατηρίων των Τούρκων, σε βιβλιάρια που θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (chip) και θα φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των κατόχων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης