Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Κάποιοι πρόσφυγες αλλάζουν γνώμη και εγκαταλείπουν το όνειρο της Ευρώπης μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Guardian: Κάποιοι πρόσφυγες αλλάζουν γνώμη και εγκαταλείπουν το όνειρο της Ευρώπης μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Στην Ελλάδα βρίσκονται, πάντως, 48.141 αιτούντες ασύλου και υπάρχουν φόβοι για εντάσεις και αψιμαχίες
Η νέα συμφωνία της Παρασκευής (18/3) για το προσφυγικό προϋποθέτει ότι σχεδόν όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία, γράφει ο Guardian.
Το προηγούμενο έτος κάθε βράδυ οι δρόμοι στο λιμάνι του Izmir ήταν γεμάτοι από εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες ασύλου που ήλπιζαν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, λίγα μίλια πιο μακριά στο Αιγαίο.
Αν ξέφευγαν από την αστυνομία της Τουρκίας και επιβίωναν στη θάλασσα, οι περισσότεροι είχαν αρκετές ελπίδες να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.
Αλλά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20/3 όλα αυτά τελείωσαν.
«Πρέπει να φύγω» λέει μία πρόσφυγας, η Fraya και εξηγεί τον λόγο.
«Δεν με ενδιαφέρουν οι κανόνες, ξέρω ακούγομαι σαν έφηβη, αλλά πρέπει να σκέφτομαι σαν έφηβη, αλλιώς δεν θα φύγω ποτέ και αν τελικά με στείλουν πίσω, με έστειλαν».
Σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον 12 βάρκες είχαν φτάσει στις ακτές της Λέσβου μέχρι τα ξημερώματα, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν.
Επικρατούσε χάος και αβεβαιότητα σχετικά με το πόσοι πρόσφυγες σαν την Fraya θα στέλνονταν πίσω, καθώς μία μαζική εκκένωση των νησιών είναι σε εξέλιξη με 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα.
Η ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον διακινητών στις Οινούσσες και η αστυνομία είπε ότι και αυτό το περιστατικό δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη.
Η Ελλάδα δήλωσε ότι είναι αδύνατον να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή μόνη της και ζήτησε στήριξη από την ΕΕ, που θα αποστείλει προσωπικό 4.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων διερμηνείς και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και ασύλου.
Την Κυριακή υπήρχαν 48.141 αιτούντες ασύλου στην Ελλάδα και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν  σκηνές μακελειού στο λιμάνι του Πειραιά, όπου στοιβάζονται 5.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
«Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ξεμένουμε από σκηνές και φαγητό» ανέφερε ένας εθελοντής και πλέον οι αρχές πρέπει να μεριμνούν για να μην υπάρξουν και αψιμαχίες μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων τόσο στον Πειραιά, όσο και στην Ειδομένη, όπου παραμένουν 12.000 πρόσφυγες.
«Υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των προσφύγων και αυτό που μας ανησυχεί είναι μήπως σημειωθούν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες» υποστήριξε ο συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κυρίτσης.
Στην πλατεία Basmane στο Izmir υπήρχε μεγάλη κινητικότητα καθώς οι διακινητές όλο το βράδυ του Σαββάτου έβαζαν τους αιτούντες ασύλου σε ταξί και πούλμαν με προορισμό το σημείο αναχώρησης στην ακτή.
Από τη δική τους πλευρά οι διακινητές θεωρούν ότι δεν άλλαξε τίποτα και ότι συνέχεια ο κόσμος θα θέλει να φύγει.
«Aν ο δρόμος του Αιγαίου αποδειχτεί πολύ δύσκολος, τότε οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλον για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, οι πρόσφυγες φοβούνταν μήπως εγκλωβιστούν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων, αλλά πήγαιναν ξανά και θα κάνουν το ίδιο και τώρα.
Η μόνη πραγματική λύση είναι να ξεφορτωθούμε τον Bashar al-Assad και μέχρι τότε ο κόσμος θα συνεχίσει να φεύγει, το ίδιο θα κάνω κι εγώ σε 1-2 μήνες».
Κάποιοι άλλοι είναι, όμως, πιο απαισιόδοξοι και καταστηματάρχες ανέφεραν ότι αρκετοί επέστρεψαν τα σωσίβιά τους.
Αργά το βράδυ, δεκάδες Σύριοι συγκεντρώθηκαν στο Ιzmir περιμένοντας το τελευταίο λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη.
Για παράδειγμα ο 19χρονος Fahed που ήθελε να φύγει από τη φτώχεια και την παράνομη εργασία της Τουρκίας και να φτάσει στην Ευρώπη.
Αλλά καθώς τα μεσάνυχτα πλησιάζουν ο Fahed εγκαταλείπει το όνειρό του και ετοιμάζεται να γυρίσει στη δουλειά του, ένα εργοστάσιο ραπτικής στο οποίο εργάζεται για 14 ώρες τη μέρα και παίρνει κάτι παραπάνω από το μισό του τούρκικου βασικού μισθού.
«Όποιον πιάνουν τώρα θα τον στέλνουν πίσω» εκτιμά ο Fayed και παίρνει απόφαση ότι «ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης