Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ρωσία δημιουργεί δικό της οίκο αξιολογήσεων τον ACRA εκδιώκοντας τους 3 κυρίαρχους

Bloomberg: Η Ρωσία δημιουργεί δικό της οίκο αξιολογήσεων  τον ACRA εκδιώκοντας τους 3 κυρίαρχους
Από τους τρεις μεγάλους οίκους, μόνο ο Standard & Poor's (S&P) έχει απομείνει στη Ρωσία να συζητάει με την κεντρική τράπεζα πιθανά πλαίσια παραμονής του
Το δικό της οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με την ονομασία ACRA (Analytical Credit Rating Agency) προάγει η Ρωσία εις βάρος των δυτικών οίκων αξιολόγησης, τους οποίους η ρωσική κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να θέσει υπό τον έλεγχό της.
Η Moody's Investors Service και ο Fitch Ratings ανακοίνωσαν ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες, ότι προγραμματίζουν να σταματήσουν εντελώς τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία και να αποχωρήσουν, αρνούμενες να τεθούν υπό τον εποπτικό έλεγχο της Ρωσίας, κάτι που θα οδηγούσε στην ακούσια παραβίαση από μέρους τους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Όπως γράφει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το κενό στην αξιολόγηση ομολογιακών εκδόσεων πρόκειται να καλύψει ο οίκος ACRA, που θα ξεκινήσει την έκδοση αξιολογήσεων στο δεύτερο εξάμηνο 2016.
Η Ρωσία στην πραγματικότητα τιμωρεί και εκδιώκει τους δυτικούς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι το 2015 υποβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας σε επίπεδο χαμηλότερο από το κατώτερο αποδεκτό επίπεδο επενδυτικής αξιολόγησης (investment grade) - για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από 10 χρόνια - κινήσεις που η Ρωσία καταδίκασε ως πολιτικά υποκινούμενες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της χώρας πρόκειται να αντικαταστήσουν τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους από τον ρωσικό ACRA, που θα εκδίδει πλέον τις αξιολογήσεις επενδύσεων.
Από τους τρεις μεγάλους οίκους, μόνο ο Standard & Poor's (S&P) έχει απομείνει στη Ρωσία να συζητάει με την κεντρική τράπεζα την εξεύρεση πιθανών λύσεων που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα.
Επικεφαλής του ACRA έχει τεθεί ο Αμερικάνος Karl Johansson, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ernst & Young LLP στη Μόσχα.
Τη διοίκηση της ACRA θα ασκεί η Ekaterina Trofimova, πρώην αναλύτρια τραπεζών για τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στoν οίκο S&P.
Πολλοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι θα αγνοούν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του οίκου ACRA, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα διεξάγει το έργο του με αμεροληψία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης